Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - FARC/EP
Υπογράφτηκε η διμερής οριστική κατάπαυση πυρός

Από τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριστική κατάπαυση του πυρός. Κατά σειρά από αριστερά Μ. Σάντος, Ρ. Κάστρο, Τ. Χιμένες

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριστική κατάπαυση του πυρός. Κατά σειρά από αριστερά Μ. Σάντος, Ρ. Κάστρο, Τ. Χιμένες
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας εδώ και 4 χρόνια για τον τερματισμό της υπερπενηντάχρονης ένοπλης σύγκρουσης, ανακοίνωσαν χτες από την Αβάνα τη συμφωνία για τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο ανώτατος διοικητής των FARC-EP, Τιμολέον Χιμένες, ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, Μπόργκε Μπρέντε, από τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις. Επίσης, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τις χώρες που συνόδευσαν τη διαδικασία του διαλόγου. Ακόμα, ως ειδικός προσκεκλημένος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνοδεία του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης, που είχαν και διμερή συνάντηση με τον ηγέτη των ανταρτών. Ακόμα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ως πρόεδρος της Ενωσης Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και οι ειδικοί απεσταλμένοι για την ειρηνευτική διαδικασία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας της κατάπαυσης του πυρός, που δεν είναι η υπογραφή της τελικής συμφωνίας καθώς υπάρχουν σημεία που μένουν να καταληχθούν, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Πρόκειται για συμφωνία που αφορά τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός, την εγκατάλειψη των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια. Επίσης, την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που είναι υπεύθυνες για δολοφονίες και σφαγές ή που επιτίθενται ενάντια στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, επίσης των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν οριστεί ως διάδοχες παραστρατιωτικών ομάδων και των δικτύων υποστήριξής τους και τη δίωξη των εγκληματικών συμπεριφορών που απειλούν την υλοποίηση των συμφωνιών και την οικοδόμηση της ειρήνης».

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι σε πνεύμα «εθνικής συνεννόησης» θα ξεκινήσει ένας οδικός χάρτης για την επανένταξη των ανταρτών στην πολιτική ζωή ως πολιτική οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα στο κοινό ανακοινωθέν δηλώνεται ότι το αργότερο σε 180 μέρες μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας που θα θέσει σε εφαρμογή και όλες τις επιμέρους, θα αρχίσει η διαδικασία εγκατάλειψης των όπλων μέσα από τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού παρακολούθησης, εποπτείας και ελέγχου, στον οποίο θα συμμετέχουν το κολομβιανό κράτος, οι αντάρτες και μια αποστολή του ΟΗΕ, που θα συγκροτηθεί κυρίως από κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η οποία και θα προεδρεύει στο μηχανισμό αυτό και θα πιστοποιεί την καταγραφή, απόσυρση και αποθήκευση του οπλισμού. Δημιουργούνται 22 ζώνες συγκέντρωσης όπου θα συμπτυχθούν τα αντάρτικα τμήματα με όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ταυτόχρονα, δηλώνεται ότι δεν θα υπάρχουν διώξεις για τις πολιτικές απόψεις και οι αντάρτες θα ενταχθούν στη ζωή των κοινοτήτων και θα συμβάλουν σε προγράμματα ανάπτυξης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Ραούλ Κάστρο, του Μπαν Κι Μουν, του Τιμολέον Χιμένες, που υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η τελική συμφωνία, όταν υπογραφεί, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως «συνθηκολόγηση του αντάρτικου, αλλά μια νέα φάση συμμετοχής στην πολιτική δράση», που δε θα είναι εύκολη και θα συναντήσει εμπόδια. Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Σάντος ήταν επιθετικός απέναντι στο αντάρτικο, δήλωσε ότι θα είναι πάντα αντίπαλος στις ιδέες του, αλλά ότι θα στηρίξει «το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και την αντιπαράθεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ