Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνέχεια των επαφών Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς

Αντικείμενο η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζονται από σήμερα, Πέμπτη, οι επαφές του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Η ανακίνηση του ζητήματος των λεγόμενων «θεσμικών παρεμβάσεων» από την κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα με την επιδίωξη του κεφαλαίου για παραπέρα θωράκιση και προσαρμογή του κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του, π.χ. με μέτρα ενίσχυσης της σταθερότητας των αστικών κυβερνήσεων, συνταγματικής «κατοχύρωσης» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιεί τη σχετική συζήτηση και για τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης, οι συνέπειες της οποίας γίνονται όλο και πιο ορατές στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ μπροστά βρίσκεται η δεύτερη «αξιολόγηση» που έχει στο επίκεντρο εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον εκλογικό νόμο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι - πέρα από τα παραπάνω - θα επιχειρηθεί η όποια αλλαγή να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά λέγονται και γράφονται για παρασκηνιακές διεργασίες και επιδίωξη συμφωνιών με άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, προκειμένου να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση που επιθυμεί η κυβέρνηση. Και η οποία δεν σχετίζεται με την απλή αναλογική, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σύστημα που παρουσιάζει ως «αναλογικότερο», στο οποίο ωστόσο θα διατηρείται και κάποια μορφή μπόνους εδρών, αλλά και το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Τα άλλα αστικά κόμματα

Την ίδια ώρα, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα, στη ΝΔ επιμένουν να απορρίπτουν σε αυτήν τη φάση κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με εξαίρεση το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις της θα φέρει «ακυβερνησία». Επιμένουν, δηλαδή, για διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής ως έχει.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με «θετική διάθεση» ως προς την ανεύρεση κοινών σημείων για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πρεμούρα όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων για προώθηση προσαρμογών στις σύγχρονες ανάγκες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, και από τις χτεσινές τοποθετήσεις των επικεφαλής τους διαφαίνεται ότι παρά την κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ - γιατί ανακίνησε το όλο θέμα τώρα, τι σκοπιμότητες κρύβει κ.λπ. - δεν έχουν θέσεις που να μην «κουμπώνουν» με αυτές της κυβέρνησης. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για μεταξύ τους συμβιβασμούς.

Π.χ. μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε υπέρ της «απλής αναλογικής», αλλά με όριο 3% για είσοδο κομμάτων στη Βουλή, ενώ αναφορικά με το μπόνους των εδρών, σημείωσε ότι «υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι "ένα κόμμα θα μπορούσε να πάρει μπόνους 20 - 30 εδρών, όταν πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%"». Επίσης, τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ψήφο από τα 17 χρόνια.

Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», πρότεινε μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον λάβει το 40% των ψήφων και 15 εδρών εάν πάρει 30%, χοντρικά μία έδρα για κάθε 2% του συνολικού ποσοστού που παίρνει το πρώτο κόμμα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ακόμα, ζήτησε να σπάσουν οι περιφέρειες και να αποσαφηνιστεί το αν θα υπάρχουν λίστες ή σταυρός, όπως επίσης και το αν θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού και για πόσες έδρες (το Ποτάμι προτείνει να εκλέγουν 5 βουλευτές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ