Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέες επιθέσεις επισκιάζουν τις συνομιλίες...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι προχτεσινοβραδινές επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού της ΠΓΔΜ, με κορυφαία εξέλιξη τη - δίχως τραυματισμούς... - ρίψη πυρών κατά του υπουργού Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι, επισκίασαν το γύρο των λεγόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών ηγετών των Σκοπίων, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο στην πόλη Οχρίδα. Οι πληροφορίες για την επίτευξη μίας συμφωνίας παρέμεναν έως χτες νωρίς το βράδυ αντικρουόμενες, μολονότι ο απεσταλμένος της ΕΕ Φρανσουά Λεοτάρ υπαινίχθηκε πως υπάρχει βραχυπρόθεσμα περιθώριο επίτευξης συμφωνίας, τουλάχιστον, όσον αφορά στο ζήτημα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Νέες επιθέσεις...

Επίθεση εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής σε βάρος της αυτοκινητοπομπής, που συνόδευε τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας των Σκοπίων, Ρίστο Γκάλεφσκι, η επίθεση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών εκδηλώθηκε από λόφο που βρίσκεται πάνω από το δρόμο που συνδέει τα Σκόπια με το Τέτοβο. Οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον υπουργό αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά, δίχως να αναφερθούν απώλειες.

Ορισμένοι, πάντως, συνέδεσαν τη ρίψη πυρών κατά του υπουργού Εσωτερικών με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο τελευταίος λίγες ώρες νωρίτερα. Ο Μπόσκοφσκι είχε παροτρύνει τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ να ασκήσουν βία έναντι των Αλβανών αυτονομιστών. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους τρομοκράτες. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των εδαφών που χάσαμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να καταλάβουν περισσότερες περιοχές και να πραγματοποιήσουν εθνική εκκαθάριση. Η λύση βρίσκεται σε μια αποφασιστική δράση για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης», είχε δηλώσει πριν από την επίθεση ο Μπόσκοφσκι σε Σλαβομακεδόνες χωρικούς, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της δράσης Αλβανών αυτονομιστών.

Πέρα από την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής που συνόδευε τον υπουργό Εσωτερικών, Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν προχτές (λίγες ώρες μετά) επίθεση κατά θέσεων του στρατού της ΠΓΔΜ στο χωριό Γκάιρε (κοντά στο Τέτοβο), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού των Σκοπίων, οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν τα πυρά και η ανταλλαγή πυρών με τους Αλβανούς αυτονομιστές διήρκεσε τουλάχιστον 20 λεπτά.

Επιπλέον, το περασμένο 48ωρο, δυο Σλαβομακεδόνες πολίτες (μία γυναίκα και ο γιος της) σκοτώθηκαν, όταν το αυτοκίνητό τους πάτησε σε νάρκη.

Εύθραυστες συνομιλίες

Οι παραπάνω εξελίξεις φόρτισαν περαιτέρω το - ούτως ή άλλως... - τεταμένο κλίμα, που επικρατεί στον τελευταίο γύρο των λεγόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Οχρίδα, μεταξύ των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ, του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, παρουσία των απεσταλμένων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και ΕΕ, Τζέιμς Πάρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ, ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν μεγάλες προσδοκίες για την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ενώ έως προχτές βράδυ επικρατούσε επί της ουσίας απαισιοδοξία, αργά χτες το απόγευμα, ο Φρανσουά Λεοτάρ υπαινίχθηκε πως σημειώνεται κάποια πρόοδος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, τουλάχιστον όσον αφορά στο ζέον ζήτημα της συνταγματικής αναγνώρισης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

«Είναι πιθανό να υπογραφεί σύντομα συμφωνία. Ομως, αυτό δεν είναι βέβαιο», είπε ο Λεοτάρ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πεπεισμένος για την «επιθυμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα». Ο ίδιος κατέληξε επαναλαμβάνοντας: «Εάν αυτό δε συμβεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Ο εμφύλιος πόλεμος για μία μικρή χώρα όπως η ΠΓΔΜ είναι η χειρότερη επιλογή. Αυτό είναι που θέλουμε να αποτρέψουμε»... Εντούτοις, οι πληροφορίες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας παρέμεναν - χτες βράδυ - ως επί το πλείστον συγκεχυμένες...

Ετοιμοι για το χειρότερο..

Και ενώ οι συνομιλίες στην Οχρίδα συνεχίζονται, ο «διοικητής» των αυτονομιστών γνωστός ως «Χότζα» δήλωσε την Κυριακή πως μολονότι η οργάνωσή του επιθυμεί να υπάρξει μια πολιτική λύση στην κρίση της ΠΓΔΜ, είναι προετοιμασμένη στρατιωτικά για το χειρότερο...

«Σεβόμαστε την εκεχειρία, αλλά δε χαλαρώνουμε. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία... Ελπίζω πραγματικά ο πολιτικός διάλογος να καρποφορήσει και σ' αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα όπλα. Εάν όμως αυτοί (οι Σλαβομακεδόνες) θέλουν πόλεμο θα τον έχουν», προειδοποίησε ο Χότζα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε «περίπτωση ανάγκης», οι ταξιαρχίες 114 (Σκόπια - δυτικό Αρατσίνοβο) και 115 (ανατολικά των Σκοπίων) των Αλβανών αυτονομιστών είναι σε θέση να επέμβουν στα Σκόπια... Μάλιστα, ο Χότζα δεν παρέλειψε να λοιδορήσει το στρατό της ΠΓΔΜ για «καθημερινές επιθέσεις και προκλήσεις» στην περιοχή του Λίπκοβο.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, πως ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Χότζα, εισαγγελείς της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από τα δικαστήρια της χώρας να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 11 αρχηγών των αυτονομιστών με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων κατά του κράτους. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε τρεις από τους 11 κατηγορούμενους του UCK (μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης) έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για διάπραξη γενοκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ