Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επικίνδυνη κλιμάκωση παντού
  • Εξι μέλη της «Φατάχ» νεκρά από έκρηξη στη Δυτική Οχθη
  • Αλλεπάλληλα επεισόδια βίας
  • Οργή στον αραβικό κόσμο από την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Χαράμ αλ Σαρίφ, δίπλα στο Αλ Ακσά

Ισραηλινοί αστυνομικοί εισβάλλουν σε τέμενος στο Ορος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Ισραηλινοί αστυνομικοί εισβάλλουν σε τέμενος στο Ορος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΓΑΖΑ.-

Καζάνι που βράζει είναι τα αυτόνομα εδάφη και η πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ένταση και τα επεισόδια βίας διαδέχονται το ένα το άλλο και η διαμορφωθείσα κατάσταση κάθε άλλο παρά μέρες εκεχειρίας θυμίζει. Υπό το πλαίσιο αυτό, αναμενόμενο ήταν να μην ανακοινωθεί καμία νέα ημερομηνία για συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους ασφαλείας των δύο πλευρών, υπό τη σκέπη των αξιωματούχων της CIA, ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξη του επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Τουφίκ Τιράουι, για την τελευταία αποτυχημένη συνάντηση.

Ο Τιράουι αποκαλύπτει ότι τα θύματα των τελευταίων ισραηλινών επιδρομών ακριβείας δεν εμπεριέχονται στη λίστα υπόπτων που έχει παραδώσει η ισραηλινή ηγεσία και ότι ορισμένα από αυτά αφέθηκαν ελεύθερα από τον ισραηλινό στρατό λίγες ώρες πριν τη δολοφονία τους. Καταλήγει, δε, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδειξαν καμία διάθεση να δώσουν λύσεις, αλλά αρκέστηκαν να μοιράζουν ίσα ποσοστά ευθυνών.

«Μυστηριώδης» πολύνεκρη έκρηξη

Εξι άνδρες της Φατάχ έχασαν τη ζωή τους, χθες τα ξημερώματα, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ Φαρά, έξω από τη Ναμπλούς. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν για τις αιτίες της ισχυρότατης έκρηξης που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτίριο το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν, συχνά, από τα μέλη της «Φατάχ», ως καταφύγιο για να αποφύγουν κάποια δολοφονική ισραηλινή επιδρομή.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, το κτίριο πλήχθηκε από πυρά ισραηλινών τανκς και η επίθεση στόχευε στη δολοφονία των μελών της «Φατάχ», επειδή βρίσκονταν στη λίστα υπόπτων. Η ισραηλινή πλευρά διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν, τονίζει ότι οι νεκροί ήταν μέλη της διάσπασης της «Φατάχ», «Μπριγάδα του Αλ Ακσά», και ότι η έκρηξη προκλήθηκε ενώ κατασκευαζόταν βόμβα.

Η κηδεία των νεκρών μαχητών της «Φατάχ» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, το μεσημέρι, στην Τζενίν. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, ακόμη και αν δεν πρόκειται για ισραηλινή επιδρομή, το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στοχεύει, πια, τη «Φατάχ» ή την επίλεκτη δύναμη F 17, που βρίσκονται στην άμεση δικαιοδοσία του Παλαιστίνιου ηγέτη, θα εκληφθεί από τις παλαιστινιακές αρχές ως σημαντική κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ.

«Το νέο ισραηλινό έγκλημα δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και την αντίστασή του στην κατοχή», δήλωνε ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ. Για «ατύχημα εργασίας» έκανε λόγο ειρωνικά η Ισραηλινή υφυπουργός Αμυνας Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή επιρρίπτει την ευθύνη μιας έκρηξης με θύματα επίδοξους βομβιστές στις ισραηλινές δυνάμεις.

Ενταση και βία από άκρη σε άκρη

Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, νωρίς το πρωί, την κεντρική έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό 7 αστυνομικών και σοβαρές υλικές ζημιές σε όλα τα παρακείμενα κτίρια. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά ο Γιάσερ Αραφάτ δεν ήταν στο γραφείο του την ώρα της επίθεσης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «ένα κτίριο όπου κατασκευάζονταν εκρηκτικά και βόμβες», χωρίς να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο. Συμπλήρωσε, απλώς, ότι λίγη ώρα νωρίτερα, μία 9χρονη έποικος είχε τραυματιστεί ελαφρά από θραύσματα όλμου που έπληξε τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ.

Ωρες αργότερα, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι, 17 και 11 χρονών αντίστοιχα, τραυματίζονταν αρκετά σοβαρά κοντά στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι την ώρα των πυροβολισμών στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία, ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι απάντησε στα αντιαρματικά πυρά που δεχόταν από το σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο έφηβοι. Μετά τη γνωστοποίηση της πολύνεκρης έκρηξης στη Ναμπλούς, άγνωστοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινής συνοριακής περιπόλου στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, να τραυματιστούν 2 μεθοριακοί φύλακες.

Ψηλά το ...θερμόμετρο και στην Ιερή Πόλη

Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη, χτες το πρωί, έξω από πολυκατάστημα της βόρειας Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Ενα 24ωρο νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, αλλά όχι ολοκληρωτικά, ενώ βρισκόταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ οικοδομικού τετραγώνου του εποικισμού Πισγκάτ Ζεέβ, ο οποίος από το Ισραήλ χαρακτηρίζεται προάστιο της Ιερουσαλήμ. Από την έκρηξη έπαθαν σοκ και νοσηλεύονται δύο έποικοι. Επίσης, χτες το μεσημέρι, μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο έποικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που μαχαιρώθηκε από αγνώστους στην Ιερή Πόλη.

Η κορύφωση, όμως, της έντασης ήταν την Κυριακή. Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα ακροδεξιών φανατικών Εβραίων προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να μεταβεί στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσά, προκειμένου να θέσει τη θεμέλιο λίθο ενός τρίτου εβραϊκού τείχους μετά από σχετική απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου. Στην περιοχή του Ορους του Ναού βρίσκονται, σήμερα, το τέμενος Αλ Ακσά και το τέμενος Χαράμ αλ Σαρίφ, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, και ακριβώς στα όρια της περιοχής έχει θεμελιωθεί το Τείχος των Δακρύων αλλά και ένα δεύτερο τείχος, τα οποία, σύμφωνα με την εβραϊκή θεώρηση, είναι οι δύο από τους τέσσερις τείχους του βιβλικού ναού του Σολομώντα.

Η είδηση εξόργισε τους Παλαιστίνιους που είχαν προσέλθει στο Χάραμ αλ Σαρίφ, για να προσευχηθούν. Οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες στους Εβραίους που βρίσκονταν στο Τείχος των Δακρύων. Ακολούθησε εισβολή περισσοτέρων από 400 ανδρών της ισραηλινής αστυνομίας στο χώρο του Χάραμ αλ Σαρίφ (για πρώτη φορά όλους αυτούς τους μήνες), οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπς και κροτίδες για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 32 Παλαιστίνιοι, 15 Ισραηλινοί αστυνομικοί, ενώ έγιναν και 28 συλλήψεις.

Η αντίδραση για την ισραηλινή αστυνομική εισβολή ήταν άμεση και σύσσωμη από τον αραβικό κόσμο, που δεν έκρυψε την οργή του. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι τόνισε ότι «οι φανατικοί εξτρεμιστές και οι εχθροί της ειρήνης επιμένουν στο δρόμο της βίας». Η ιορδανική ηγεσία κατηγόρησε την ισραηλινή ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η σαουδαραβική ηγεσία ανακοίνωσε ότι «οι ισραηλινές πράξεις αντιβαίνουν κάθε διεθνές δίκαιο», ενώ το Κουβέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προκαλεί όλο τον αραβικό κόσμο, προσβάλλοντας τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Από τη Δαμασκό, όπου γίνεται η προπαρασκευαστική σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την επανάληψη από τον Οκτώβριο ή όχι του μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, ανακοινώθηκε ότι «ο Αριέλ Σαρόν φαίνεται ότι ετοιμάζεται για πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ