ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Για την επόμενη βδομάδα άφησε το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης η νέα Πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι. Μετά και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής αντιπροέδρου, η Σικαρνοπούτρι επέλεξε να επισκεφτεί ορισμένες «θερμές» περιοχές της χώρας, όπως η δυτική Ιάβα, δίνοντας τροφή στις, διαρκώς εντεινόμενες, φήμες ότι δε διαθέτει αποφασιστικότητα και πυγμή, μειονεκτήματα καίρια, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές στο δύσκολο δρόμο της διακυβέρνησης της ταλανισμένης χώρας.
Το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα - Αγώνας της Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά όχι την απόλυτη, γεγονός που υποχρεώνει τη νέα Πρόεδρο να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό, όμως, που κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής ΓΓ Πραμόνο Ανούνγκ, στην κυβέρνηση θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, με εξαίρεση τις θέσεις - κλειδιά που αφορούν την οικονομία. «Επειδή η οικονομική ανόρθωση της χώρας είναι προτεραιότητα της νέας ηγεσίας, τις θέσεις αυτές θα αναλάβουν επαγγελματίες οικονομολόγοι», τόνιζε ο Ανούνγκ.
Την ίδια στιγμή, σε ήρεμο κλίμα αναμενόταν να διεξαχθεί η επίσκεψη της νέας Προέδρου στη δυτική Ιάβα και σε αρκετές περιοχές της επαρχίας Σουλαβέσι. Εκπρόσωποι των αυτονομιστικών κινημάτων καλωσόριζαν την πρωτοβουλία της να τους επισκεφθεί, αλλά καθιστούσαν σαφές ότι θα πρέπει «να επανεξετάσει τις απόψεις της και να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιβάλει με στρατιωτικές μεθόδους ενότητα».
Προς το παρόν, θετική εξέλιξη χαρακτηριζόταν η εκλογή του Χαμχάζ Χαζ, μουσουλμάνου κληρικού και ηγέτη του μουσουλμανικού κόμματος Ενωτικής Ανάπτυξης, του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στην αντιπροεδρία. Ο Χαζ επικράτησε, στην τρίτη ψηφοφορία, του αντιπάλου του, ηγέτη του κόμματος Γκολκάρ του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, Ακμπάρ Τανγιούνγκ, με 340 ψήφους υπέρ έναντι 237 κατά, ενώ οι αποχές ξεπέρασαν τις 150.
Η εκλογή του μουσουλμάνου κληρικού Χαζ στην αντιπροεδρία εκτιμάται από πολλούς ως εξισορροπητική κίνηση, με δεδομένη την εθνικιστική τάση που αποδίδεται στη νέα Πρόεδρο Σικαρνοπούτρι. Βέβαια, οι δύο νυν ηγετικές φιγούρες της χώρας είναι γνωστές για τις αντιπαραθέσεις τους, αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 1999, ο Χαζ είχε ταχθεί κατά της ανάδειξης μιας γυναίκας στο προεδρικό αξίωμα, θέση που εκτιμάται ότι στοίχισε στη Σικαρνοπούτρι τη νίκη, αν και τελικά επικράτησε του Χαζ στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση για την αντιπροεδρία που ακολούθησε.