Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στα Τίρανα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στα Τίρανα στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε συμβιβασμούς, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία για μπίζνες στο Ιόνιο, στην Αδριατική και αλλού.

Μετά τις επαφές του προχτές με τον Αλβανό ομόλογό του, χτες ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα, ο οποίος φέρεται να του υποσχέθηκε πως θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών προς επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε στο ΑΠΕ πως με τον Ε. Ράμα διεξήχθη μία συζήτηση σε «καλό κλίμα», που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των δύο χωρών, και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου σημειώνονται αναταραχές στην πολιτική ζωή. Αλλο ένα δείγμα ότι τα διμερή ζητήματα Ελλάδας - Αλβανίας (καθορισμός ΑΟΖ, ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, ανακίνηση ζητήματος «τσάμηδων» κ.ά.) συνδέονται με ευρύτερες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που «ακουμπάνε» στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό μία «στρατηγική επισκόπηση» του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΕΕ, «κλείνοντας το μάτι» στα Τίρανα για τη στάση της Αθήνας στην ενταξιακή τους πορεία. Αλλωστε, στα μεταξύ τους παζάρια, η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό «ατού» την υποστήριξη που τάζει στην αντίστοιχη αλβανική, στην πρεμούρα της τελευταίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε, επίσης, συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπασά, τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, και παράγοντες της ελληνικής μειονότητας. Τέλος, εκφώνησε ομιλία στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, με θέμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ