Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι κυβερνητικές «επιτυχίες»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε χτες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τέτοια λύση στα Εργασιακά, όπως τα «κατάφερε με τις επικουρικές συντάξεις». Προφανώς εκεί στου Μαξίμου περισσεύει ο κυνισμός. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι με την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου οι περικοπές στις επικουρικές - που σύμφωνα με την Ο. Γεροβασίλη έσωσε η κυβέρνηση! - μόνο για φέτος προϋπολογίζονται στα 174 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ συνολικά στην τετραετία οι περικοπές θα ανέλθουν στα 1,026 δισ. ευρώ στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και επιπλέον 123 εκατ. ευρώ στις νέες επικουρικές συντάξεις. Εκτός και αν «επιτυχία» στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης σημαίνει κάθε «λύση» και μέτρο που χτυπάει αλύπητα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τότε πράγματι, η κυβέρνηση σχεδιάζει, σε πλήρη συνέπεια με αυτά που έχει δεσμευτεί στο 3ο μνημόνιο, και τις επόμενες επιτυχίες της, όπως αυτές που προδιαγράφονται στα Εργασιακά.

Επιχείρημα - απάτη

Με αφορμή το γεγονός ότι επανήλθε ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης» το ζήτημα των νέων ανατροπών σε μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα, όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και ο συνδικαλιστικός νόμος - φίμωμα των αγώνων, ξαναβγήκε στην επιφάνεια το πέρα για πέρα κάλπικο επιχείρημα ότι η μείωση του κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα γίνει (άμεση μείωση ή ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στο χρονιάτικο εργατικό εισόδημα με βάση τους 12 μισθούς), θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για καραμπινάτη απάτη και απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου, μειώθηκαν δραστικά, αλλά οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν, η ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα. Αυτό το επιχείρημα - απάτη συγκαλύπτει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν μείωση μισθών για να θωρακιστούν στον διεθνή ανταγωνισμό, αυξάνοντας την κερδοφορία τους. Είναι δηλαδή προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, προαπαιτούμενο που όμως θα μείνει και μετά από την τυχόν ανάκαμψη, όπως και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, κάτι που αποδεικνύει και η πείρα σε όλη την ΕΕ, όπου με κρίση ή ανάκαμψη οι εργατικές - λαϊκές θυσίες συνεχίζονται αμείωτες.

Πάει πολύ...

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και Εργασίας απευθύνουν έκκληση στους λιμενεργάτες να σταματήσουν τις απεργίες που κάνουν ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνοντας ότι «βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργασιακών σχέσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο υπερασπίζονται προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης ασφαλών και σταθερών σχέσεων εργασίας στα λιμάνια, αλλά επί μήνες τώρα, σχεδόν καθημερινά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για τη θεσμική και πραγματική κατοχύρωσή τους. Από λόγια, βέβαια, έχουν χορτάσει οι εργαζόμενοι (όχι μόνο στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ...), που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ζούγκλα της ευελιξίας, της απλήρωτης δουλειάς, τις απολύσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς στα λιμάνια, όταν συνολικά στην αγορά εργασίας επικρατεί ζούγκλα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα σημάνει νέες ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των λιμενεργατών, ανεξάρτητα από τα «παχιά» λόγια που ξεστομίζει η κυβέρνηση για να τους σύρει μακριά από τους αγώνες. Αλλωστε, πάει πολύ οι υπουργοί μιας κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να πετσοκόψει εκ νέου τα εργασιακά δικαιώματα, να εμφανίζεται ως θεματοφύλακάς τους, όταν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων...

Το «χαρτάκι»

«Ενας τρόπος ουσιαστικής ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας είναι η δημιουργία δικτύων συνεργασίας με μεγάλες παραγωγικές μονάδες των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας (subcontracting). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόν, ο εργολάβος (μια βιομηχανία π.χ. της Γερμανίας) δίνει στον υπεργολάβο (μια ελληνική εταιρεία παραγωγής π.χ. προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού) την παραγωγή: α) είτε ενός μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος που παράγει β) είτε κάποιων ανταλλακτικών, που ακολούθως θα ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν του εργολάβου». Το απόσπασμα δεν είναι μέρος παραδοτέας ύλης σε κάποια σχολή όπου διδάσκεται η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, ούτε εγχειριδίου του ΣΕΒ, αλλά ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, που τιτλοφορείται «Ενίσχυση εξαγωγών μέσω του θεσμού της υπεργολαβίας», όπου τονίζεται ότι «η όλη διαδικασία, καθώς αφορά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας (του υπεργολάβου), εντάσσεται στα πεδία ενδιαφέροντος του ΥΠΕΞ»... Αλλωστε, από την πολιτική ηγεσία δίνονται διαβεβαιώσεις στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ενημερώνει γι' αυτές τις «επιδιώξεις» ξένες κυβερνήσεις και εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι θα προβάλλει κάθε συλλογικό φορέα (Διμερή Επιμελητήρια, Συνδέσμους Επιχειρήσεων κ.λπ.) και κάθε μεμονωμένη επιχείρηση που αποβλέπει στην «ενδυνάμωση του καθεστώτος της υπεργολαβίας» κ.ά. Το έχει πάρει το «χαρτάκι» ο ΣΥΡΙΖΑ, από το κεφάλαιο, και το έμαθε απέξω.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org