Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις με άξονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Στην πλήρη εφαρμογή και των συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, που συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης, προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, τηρεί με «ευλάβεια» τις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους στα μονοπώλια και τους «επενδυτές», τόσο για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, όσο και για την πώληση του τελευταίου υπό κρατική ιδιοκτησία μετοχικού πακέτου στον ΟΤΕ.

Το «φιλέτο» του Ελληνικού

Χτες το απόγευμα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας των επενδυτών υπό τη «Lamda Development» (του Ομίλου Λάτση), που θα αναλάβει την επιχειρηματική αξιοποίηση του «φιλέτου» στο Ελληνικό.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωνε ότι «στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Οπως είναι γνωστό, χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2106. Συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν σημαίνει και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα, επιχειρώντας να εξωραΐσει τη συμφωνία με τους «επενδυτές», πρόσθεσε πως «επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως: Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου. Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών. Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης. Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

«Στη δική μας λογική», πρόσθεσε, «ενδέχεται να έχεις μεγαλύτερο - και παλεύουμε γι' αυτό - αποτέλεσμα προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ασφαλώς προς όφελος των επενδύσεων, που έρχονται εμπροσθοβαρώς μέσα από αυτήν τη διαπραγμάτευση, πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία».

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, συνδέονται με τα επιχειρηματικά πλάνα των ιδιωτών, που βέβαια δεν αφορούν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά στη μεγέθυνση της αποδοτικότητας της επένδυσης και της μελλοντικής κερδοφορίας.

Να σημειωθεί ότι η υπογραφή του «μνημονίου» για το Ελληνικό ανοίγει το δρόμο για την έκδοση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό, τόσο στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου όσο και στην παραλιακή ζώνη της περιοχής. Την ίδια ώρα, στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται και αυτό της αδειοδότησης του καζίνου στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που φαίνεται ότι θα «περπατήσει» μέσω της προκήρυξης νέου διεθνούς διαγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα της επιχειρηματικής διαπάλης, ενώ οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης περί «αναπλάσεων» και μικρότερης δόμησης, αποτελούν προπέτασμα καπνού, με στόχο τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής...

Βαφτίζοντας, εξάλλου, το κρέας - ψάρι, με «ενημερωτικό σημείωμα» από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται και η τουλάχιστον «επιλεκτική» απεικόνιση των οικονομικών προδιαγραφών της επένδυσης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το συνολικό όφελος του Δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ». Να σημειωθεί ότι το «τίμημα» θα αποδοθεί σε βάθος χρόνου, ενώ μπορεί να προσδιοριστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το ύψος των «προεξοφλητικών επιτοκίων» που χρησιμοποιούνται, με γνώμονα τους σημερινούς υπολογισμούς για αποδοτικότητα και τη μελλοντική κερδοφορία της επένδυσης για την κοινοπραξία, που αναλαμβάνει την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, αναφέρει: «Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας (...). Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας»...

Στο ίδιο μήκος με τη συγκυβέρνηση, χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο πρόεδρος της «Lamda Development», Τ. Γιαννίτσης, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Ελληνες και ξένους πολίτες».

Μετοχικό πακέτο ΟΤΕ

Πρόκειται για τη μεταβίβαση του 5% που έχει απομείνει σε καθεστώς κρατικής ιδιοκτησίας. Να σημειωθεί ότι με βάση την υπάρχουσα συμφωνία, το γερμανικό μονοπώλιο της «Deutsche Τelecom» (μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ) αποτελεί τον προνομιακό αγοραστή τού υπό μεταβίβαση μετοχικού πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο και μόνο σε περίπτωση άρνησης η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιλέξει άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και σε αυτό το επίπεδο, στον αφρό αναδύονται τα ζητήματα των επιχειρηματικών συμφωνιών και της διαπάλης για την απόσπαση μεγαλύτερων κερδών...

Από τη μεριά της, η Ο. Γεροβασίλη, σημείωσε πως από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ό,τι απαιτείται, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την «Deutsche Τelecom», οι οποίες εκκρεμούν, οπότε το ζήτημα «έχει μετατεθεί για μέχρι την εκταμίευση».

«Επιβράβευση» και από τις ΗΠΑ για την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ.

Ουσιαστικά, απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το αντιλαϊκό της έργο, το οποίο παρουσίαζε «προβλήματα» στο πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων της μνημονιακής περιόδου.

«Σε αρκετές στιγμές τα τελευταία περίπου έξι χρόνια φαινόταν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ ίσως πήγαινε σε λάθος δρόμο. Νομίζω ότι ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) παρατήρησε ότι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει επιτυχώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις και καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «υπάρχουν και άλλες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται εκείγια να υποστηρίξουμε σθεναρά τους συμμάχους μας και εταίρους στην Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις».

Διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία

Τέλος, σε ρότα περαιτέρω διόγκωσης συνέχισαν και στο Α' τετράμηνο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη της συγκεκριμένης περιόδου έφτασαν στα 4,3 δισ. ευρώ, με αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.

Σε αυτό το φόντο, εντείνονται οι εκβιασμοί από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μάλιστα με ειδική έμφαση σε μικροποσά των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΓΔΕ αποστέλλει το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια και μάλιστα για εμφανιζόμενες «οφειλές» από 30 μέχρι 500 ευρώ, στις οποίες έχει εστιάσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ