Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου

Στο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η Γραμματεία του Μετώπου, αφού πρώτα αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών για τα οποία «σε 131 σελίδες κείμενο δεν βρίσκουμε ούτε μία αναφορά», σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπουργείο Παιδείας και τα επιτελεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, άλλες ανησυχίες έχουν! Ανησυχούν για το πώς θα μετατρέψουν τα Ιδρύματά μας ταχύτερα σε πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες μας! Ανησυχούν για το πώς θα δημιουργήσουν μία στρατιά νέων επιστημόνων, με ελλιπείς γνώσεις - φτηνό επιστημονικό δυναμικό για τα μονοπώλια! (...)

Ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι έμεινε όρθιο στις σπουδές μας

(...) Η λεγόμενη "αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" έχει δοκιμαστεί ήδη. Χιλιάδες σπουδαστές έμειναν στον αέρα μετά το προηγούμενο σχέδιο "Αθηνά", ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική, με τεράστιους συνωστισμούς σε τμήματα και ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.

Δεν μασάμε κουτόχορτο! Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια όλο "ανωτατοποιήσεις" των ΤΕΙ έκαναν κι όλο στα ΤΕΙ τα πράγματα "κάθε πέρσι και καλύτερα ήτανε".

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε - να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

Εχουμε κοινές ανάγκες για ολοκληρωμένες σπουδές και κοινές αγωνίες για το μέλλον μας. Μαζί να παλέψουμε γιατί αυτές οι αλλαγές "βουλιάζουν" πιο βαθιά τα δικαιώματά μας.

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενο που επιλέξαμε! Και αυτό σήμερα, όπως και αν "μετονομαστεί" το τμήμα μας, μάς το στερούν λόγω των πολιτικών υποχρηματοδότησης και "κουρέματος" των αποθεματικών! Αυτές οι πολιτικές έφεραν και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ σε σημείο "εκρηκτικό"!

Είναι λοιπόν πρόκληση η ίδια κυβέρνηση που φέτος ψήφισε τον "κόφτη", μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι κωδικοί για την Παιδεία, σήμερα να μιλά για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών μας!

Θέλουμε μετά το πτυχίο μας να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα! Και αυτό σήμερα το στερούμαστε τόσο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων όσο και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για "αναβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων", την ώρα που διατηρεί και ετοιμάζει νέους νόμους που τσακίζουν τους μισθούς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Απορρίπτουμε την πρόταση της "επιτροπής σοφών" όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ομως δεν αποδεχόμαστε αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση αυτή είναι:

  • Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές μας "στα μέτρα" των εταιριών. Οποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. (...)
  • Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400 ευρώ μισθό, ωράρια - λάστιχο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση, που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. (...)
  • Να "εξοικονομηθούν πόροι" από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, για να πληρωθούν οι καπιταλιστές - δανειστές.

Την ίδια ώρα στις προτάσεις της επιτροπής σοφών περιλαμβάνονται:

  • Πρόταση για ίδρυση "Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας" που θα λειτουργεί ως ο manager για αναζήτηση πόρων από χορηγούς. (...) Οσο για την "ευεργετική" δράση των εταιρειών, την είδαμε ήδη στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, η οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
  • Μετατρέπουν το πτυχίο των φοιτητών που θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση σε κορνίζα! Αφαιρείται η ιδιότητα της "διδακτικής επάρκειας" από το πτυχίο μας! Με λίγα λόγια δηλαδή δεν θα αρκούν το πτυχίο και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για να μπορεί κάποιος να διοριστεί ως καθηγητής στο Δημόσιο, αλλά θα πρέπει να κυνηγάει την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας μέσω πανάκριβων μεταπτυχιακών και κύκλων σεμιναρίων»!

Το ΜΑΣ καταλήγει καλώντας όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να συζητήσουν και να απορρίψουν τα πορίσματα του διαλόγου: «Να προετοιμαστούμε, ώστε σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να στηθεί τείχος για να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org