Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Διεκδικεί το δικαίωμα στη σύνταξη για όσους έχουν οφειλές

Παρέμβαση στο ΔΣ του ΟΑΕΕ την περασμένη Τετάρτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ έκανε την περασμένη Τετάρτη η ΠΑΣΕΒΕ, για το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους προς τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι με χρέη που ξεπερνούν το όριο των 20.000 ευρώ, ακόμα κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις (ηλικία και έτη ασφάλισης), δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν από το Ταμείο, να πληρώσουν το ποσό που χρειάζεται για να «πέσουν» κάτω από το όριο και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αφού, όπως εξηγεί η ΠΑΣΕΒΕ, από τους 555.000 ασφαλισμένους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, δεκάδες χιλιάδες χρωστούν άνω των 25.000 ευρώ (στοιχεία Οκτώβρη 2015).

«Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τα οποία δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τις προσαυξήσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην πράξη, αρκεί η αδυναμία του αυτοαπασχολούμενου να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές για δυο περίπου χρόνια, για να συσσωρευτούν οφειλές που, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, υπερβαίνουν το όριο των 20.000 ευρώ. «Αιχμάλωτοι» της κατάστασης αυτής, οι αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει για δεκαετίες.

Κάτω από τις πιεστικές διαστάσεις του προβλήματος αλλά και την επίμονη παρέμβαση του αντιμονοπωλιακού συνδικαλιστικού κινήματος, το ΔΣ του ΟΑΕΕ αποφάσισε τελικά να προτείνει στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση ώστε να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, είναι πάνω από 67 ετών και έχουν χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, λαμβάνοντας όμως μόνο το ποσό της «εθνικής» σύνταξης (384 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή των χρεών τους. Οπως τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ, η πρόταση αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, μπορεί να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία συνταξιοδότησης, δεν αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα επιβίωσης του συνταξιούχου, που καλείται να ζήσει με 384 ευρώ και το σύνολο των χρεών του εν ισχύι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανακληθεί η απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα(2018-03-23 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις για τα χρέη την 1η Οκτώβρη(2014-09-20 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν την 1η Οκτώβρη για χρέη και κατασχέσεις(2014-09-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση κόντρα στα εκβιαστικά «ραβασάκια»(2013-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ