Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενας (ακόμα) «λαγός» για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Την ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Δικηγόρων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ηγεσίες αυτές κάνουν σημαία τους το αίτημα για την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου στην επικουρική ασφάλιση. Ουσιαστικά, αποδέχονται το νέο νόμο που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και γίνονται «λαγός» για να υλοποιηθεί με ταχύτερο τρόπο η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, με τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων που θα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Αποδεικνύεται έτσι ότι όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τις ανάγκες των δικηγόρων με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αλλά στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του, με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις διαμαρτυρίες αρκετών συμβούλων, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση και του κλάδου εφάπαξ, με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, χωρίς καν να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Μάλιστα, ανάμεσα στους προσκεκλημένους εισηγητές της απόφασης αυτής ήταν και «σοφοί» που συνέβαλαν στην εκπόνηση του σχεδίου του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου, όπως η κ. Αθ. Πετρόγλου!

Οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα ότι «Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τζογάρισμα των αποθεματικών του και "επωφελείς" τάχα επενδύσεις, που στο τέλος τις πληρώνουν πάντα οι ασφαλισμένοι. Σημαίνει απόδοση της σύνταξης χωρίς προκαθορισμένη εγγύηση, ανάλογα με τις αποδόσεις που συσσωρεύουν οι εισφορές στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου και ανάλογα με τα αποθεματικά των Ταμείων, που αν δεν επαρκούν, θα επιβάλλουν την αύξηση των εισφορών. Επαγγελματικό Ταμείο, με λίγα λόγια, σημαίνει διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατροπή της σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε εγγύηση για την απόδοση των συντάξεων και των παροχών».

Τέλος, καλούν τους δικηγόρους με τα πιο χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να συμβάλουν στην ανασύνταξη και αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και αυτές των επιστημονικών φορέων (ΔΣΑ κ.λπ.). Παράλληλα, ενόψει της επίθεσης στη λαϊκή κατοικία και περιουσία από τα κοράκια των τραπεζών και των funds, μετά από τις τελευταίες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, οι Επιτροπές Αγώνα καλούν δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους να μη συμβάλουν στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ