Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ
Ασθενείς πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να χειρουργηθούν

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποθεώνει τη λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με «δωρεές» και πληρωμές, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

Εκατοντάδες ευρώ αναγκάζονται να πληρώνουν ασθενείς - ανάμεσά τους πολλοί καρκινοπαθείς - στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να χειρουργηθούν, εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων χειρουργικών υλικών.

Ενδεικτικά, πρόκειται για καθετήρες port (σ.σ. καθετήρες σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία) με κόστος έως και 500 ευρώ, για φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και κοστίζουν 25 ευρώ το καθένα. Μάλιστα, ορισμένες πληρωμές χαρακτηρίζονται «δωρεές» για να εγκριθούν τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Οπως προκύπτει από αναρτήσεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μέσα σε διάστημα 7 μηνών είχαν γίνει γύρω στις 25 τέτοιες «δωρεές», ενώ, σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, αφορούν υλικά που παρουσιάζουν διαχρονικές ελλείψεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει πως «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά», διαφορετικά δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αν δεν βρεθούν - δηλαδή δεν αγοραστούν από τον ασθενή - η αναμονή για χειρουργείο μπορεί να φτάσει τον 1 χρόνο.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να μεταβεί χτες στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών για έλεγχο των καταγγελιών. Παράλληλα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ θα ενημερωθούν για να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Το υπουργείο Υγείας τάχα «πέφτει από τα σύννεφα» και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη ...«νομιμότητα». Κάνουν πως δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η έλλειψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εξωθούν τις λαϊκές οικογένειες σε αδρές πληρωμές - τυπικές και άτυπες - για γιατρό, χειρουργείο, θεραπεία, νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.

Δεν γνωρίζουν, άραγε, τη «νόμιμη» επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, όπως π.χ. τα απογευματινά ιατρεία; Τα 93 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις δεν «σοκάρουν» την κυβέρνηση ...αυτά είναι «νόμιμα». Γι' αυτό, πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, επειδή προωθεί μέτρα που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στον αντίποδα, το πραγματικό «φάρμακο» για τέτοια φαινόμενα είναι: Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ και εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθεί και αποθεώνει τη "φιλανθρωπία", τη λειτουργία των νοσοκομείων με δικά τους έσοδα, με πληρωμές, με "δωρεές". Σε πολλά Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν υλικά από δωρεές ή τα αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τι σημαίνει να χρηματοδοτούν οι δήμοι νοσοκομεία και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας; Υποβάθμιση και το κόστος μεταφέρεται στον κόσμο.

Ο "εξορθολογισμός" των δαπανών που επιδιώκει κάθε διοίκηση νοσοκομείου είναι να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος, δηλαδή να υπάρχουν "δωρεές" και άλλες πληρωμές. Ετσι δεν αξιολογούνται οι διοικητές και τα νοσοκομεία; Οταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γιατί τους φαίνεται τόσο περίεργο; Πρόκειται για υποκρισία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ