Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Επεισόδια σε Σάμο και Μυτιλήνη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά προχτές το βράδυ στο πρώην hot spot της Μόριας, στη Λέσβο, ενώ ξέσπασαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να εκκενωθεί μέρος του καταυλισμού και να τραυματιστούν 16 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιλιάδες πρόσφυγες στο πρώην hot pot της Λέσβου, αλλά και της Χίου και της Σάμου, ζουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους που έχουν γεμίσει ασφυκτικά, χωρίς επαρκές φαγητό, σε ακατάλληλες συνθήκες, με αίσθημα ανασφάλειας και με καθημερινές βίαιες συμπλοκές. Τα επεισόδια είναι συχνά αφού χιλιάδες άνθρωποι, μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καταναγκαστικά παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Κατά μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που μένουν στο προσωρινό κέντρο κράτησης, τα επεισόδια ξεκίνησαν ύστερα από διαπληκτισμούς ανάμεσα σε ομάδες Πακιστανών και Αφγανών. Στον τόπο έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις. Τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συμπλοκών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ παρενέβη η Αστυνομία. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν στις 11.30 το βράδυ της Τετάρτης και η κατάσταση εξομαλύνθηκε τα ξημερώματα. Καταστράφηκαν 11 σκηνές. Από το κέντρο έφυγαν πάνω από 150 άτομα που διανυκτέρευσαν σε χώρους γύρω από αυτό.

Ανάλογα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο πρώην hot spot της Σάμου με φωτιές σε τμήμα των εγκαταστάσεών του. Σημειώνεται ότι από χτες είναι σε εξέλιξη το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας στη Σάμο με θέμα το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, η Γαλλία σχεδιάζει να υποδέχεται 400 πρόσφυγες το μήνα από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή των αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Εξάλλου, τα πτώματα τουλάχιστον 25 προσφύγων, που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ξεβράστηκαν στις ακτές κοντά στη δυτική πόλη της Λιβύης Ζουάρα, δήλωσε χτες αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Ο αλ Χαμίς αλ Μποσάιφι δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι σαφείς οι συνθήκες στις οποίες πνίγηκαν οι μετανάστες. Μια ραγδαία αύξηση στις αναχωρήσεις μεταναστών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες σε ναυάγια την προηγούμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ