Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμένει η κυβέρνηση στις διώξεις αγωνιζόμενων αγροτών

Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε στην Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε να πάψουν με νομοθετική ρύθμιση

Ακόμα και για τις φετινές κινητοποιήσεις υπήρξε ενεργοποίηση εισαγγελικής εντολής για να διερευνηθεί το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών
Ακόμα και για τις φετινές κινητοποιήσεις υπήρξε ενεργοποίηση εισαγγελικής εντολής για να διερευνηθεί το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών
Η κυβέρνηση «οφείλει να λειτουργήσει στα πλαίσια ενός Συντάγματος και μίας νομοθεσίας». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, απάντησε χτες από το βήμα της Βουλής στο αίτημα των αγροτών και των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων τους, αίτημα που μετέφερε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπήρξε δέσμευση ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί έως τώρα».

Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες και, όπως επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση, αλλά δεν έγιναν δεκτές ούτε οι σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη δεκάδες ποινικές υποθέσεις σε βάρος των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, «που κινητοποιήθηκαν, αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τη φετινή χρονιά με τις μορφές πάλης που συλλογικά επέλεξαν, ενάντια σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει, τους αφανίζει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε συγκεκριμένη απάντηση από τον υπουργό, «τι θα κάνει απέναντι σε ένα ζήτημα που είναι σοβαρό και στο κάτω κάτω είναι και δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού».

Χόρτασαν από ...ευαισθησία οι αγρότες

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός, αφού εξέφρασε την «ευαισθησία της κυβέρνησης για διαδηλώσεις οι οποίες προβάλλουν κοινωνικά αιτήματα», στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει να αναμετρηθεί με μία νομοθεσία και ένα Σύνταγμα. Ακόμα καλύτερα διατυπωμένα, οφείλει να λειτουργήσει στα πλαίσια ενός Συντάγματος και μίας νομοθεσίας», την οποία βέβαια διατηρεί όπως την παρέλαβε από τους προηγούμενους, για να μπορεί κι αυτή να εκβιάζει και να καταστέλλει όποιον αγωνίζεται.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφάνισε ως «ένα πολύ σοβαρό βήμα ελάφρυνσης, έως και απαλλαγής από τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών» τις αλλαγές που έγιναν το 2015 στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα. Απαντώντας σ' αυτόν τον εμπαιγμό, ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι «η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών στις φετινές κινητοποιήσεις, έγινε μετά την αλλαγή και την τροποποίηση του νόμου, δεν έγινε πριν».

Απαίτησε «αυτή η "βιομηχανία" σε βάρος κινητοποιήσεων αγροτών και άλλων κλάδων των εργαζομένων να σταματήσει», προσθέτοντας ότι μπορεί η κυβέρνηση να βρει τον νομικό τρόπο. Τόνισε, τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, αξιοποιώντας μάλιστα τις ίδιες μορφές και μέσα για την επιβολή της, όπως είναι ο αυταρχισμός, η καταστολή και οι ποινικοποιήσεις.

Καμία δέσμευση για αποζημιώσεις

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς αναδείχτηκε και στις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας από τις πρόσφατες πλημμύρες και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Ο υπουργός είπε ότι θα γίνει εκτίμηση των ζημιών, θα αποζημιωθούν αυτές που μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ, ενώ από εκεί και πέρα, για άλλες ζημιές, όπως αυτές «στα πάγια κεφάλαια», παρέπεμψε στα ψίχουλα των κρατικών επιχορηγήσεων (ΠΣΕΑ), για τα οποία απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ακόμα κι αν εγκριθούν, όπως ανέφερε, θα πρέπει να επιτρέψουν την καταβολή τους «τα δημοσιονομικά» της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ