Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρτυρίες για εκατοντάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο

Φόβους ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε ναυάγια στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην ΕΕ με σαπιοκάραβα των διακινητών, εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Δεν θα μάθουμε ποτέ τους ακριβείς αριθμούς», αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», κάνοντας την εκτίμηση ότι οι νεκροί της βδομάδας μπορεί να φτάνουν τους 900.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, δήλωσε την Κυριακή στο «Associated Press» πως περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο της περασμένης Τετάρτης μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Η ίδια δήλωσε ότι άλλοι 550 πρόσφυγες αγνοούνται, απ' όταν άλλο σκάφος αναποδογύρισε ανοιχτά της Λιβύης, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Συνολικά 670 άτομα βρίσκονταν στο πλοιάριο, που δεν είχε μηχανή και τη ρυμουλκούσε άλλο σκάφος. Από ένα τρίτο ναυάγιο, την Παρασκευή, η εκπρόσωπος της UNHCR είπε ότι 135 πρόσφυγες διασώθηκαν, 45 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα και άγνωστος αριθμός αγνοείται.

400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στις οποίες δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο κυριακάτικος ιταλικός Τύπος. Μετανάστες που διασώθηκαν από δύο πλεούμενα στη Μεσόγειο την προηγούμενη βδομάδα, αποκάλυψαν σε μέλη οργανώσεων αρωγής ότι είδαν άλλο ένα σκάφος, που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους, να βυθίζεται, ανακοίνωσε προχτές η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save the Children» («Σώστε τα Παιδιά»). Εχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι τρία πλεούμενα βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 60 ανθρώπινες σοροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το πλεούμενο αυτό, μαζί με ένα αλιευτικό κι ένα φουσκωτό, απέπλευσαν από τη Σαμπράτα της Λιβύης αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν ορισμένοι από τους 600 και πλέον επιζήσαντες από δύο άλλα πλεούμενα στο Ποτσάλο, στη Σικελία. Κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, το φουσκωτό είχε δική του μηχανή, αλλά το μικρότερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 400 άτομα, δεν είχε. Το ρυμουλκούσε το μεγαλύτερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 500 άνθρωποι.

Με ανακοίνωσή της, η Frontex δεν υιοθετεί τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για «εκατοντάδες πνιγμένους», με βάση τις «ανεπιβεβαίωτες» δηλώσεις επιζώντων. Εως τώρα έχουν εντοπιστεί «περισσότερα από 50 πτώματα», αναφέρει η Frontex.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ