Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΣΚΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμοπαθείς. Επίκαιρες, όσο ποτέ οι προτάσεις του ΠΓ του ΚΚΕ, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμοπαθείς της Σκύρου. Ο Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος και απο τη γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, Καιτη Γεραντώνη, είχε συνάντηση και με τον δημαρχο Σκύρου, Δημήτρη Αγγελή, απο τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Σκύρου του ΚΚΕ, αφού έκανε έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης, προτείνει μια σειρά μέτρα απόλυτης προτεραιότητας, όπως η άμεση καταγραφή των πραγματικών ζημιών, χωρίς τις καθυστερήσεις, η χορήγηση αποζημίωσης για την αποκατάσταση των οικιών που έχουν υποστεί ζημιές, των αυτοκινήτων που καταπλακώθηκαν από τους ογκόλιθους στο «Χωριό», καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορευμάτων που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή κλπ.

«Το ΚΚΕ -καταλήγει η ανακοίνωση- προτείνει την άμεση δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων της Σκύρου για την αποφασιστική διεκδίκηση και κατοχύρωση όλων των προτεινομένων μέτρων από τους υπεύθυνους φορείς».

Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Σκύρου, που συγκλόνισε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, απόδειξε και πάλι πόσο μεγάλη σημασία έχει η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, φέρνοντας στην επικαιρότητα τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση παίρνει, ήδη, μέτρα απαλλαγής του κράτους απο οποιαδήποτε μέριμνα, επιχειρώντας να «φορτώσει» τα βάρη στους εργαζόμενους.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το Σεπτέμβρη του 1999 το ΠΓ του ΚΚΕ, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε τις προτάσεις του Κόμματος, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε ότι «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό» και πως «ένα συνολικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω ειδικά μέτρα»:

  • την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  • τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
  • το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.

Ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Επίσης, απαιτείται:

  • η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • η θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των Ειδικών Δυνάμεών της. Απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνον οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο».

Τέλος, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμιζε πως «η συσπείρωση των σεισμοπλήκτων, η αυτοοργάνωση και η πάλη τους, μαζί με τις ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης και των άλλων φορέων του μαζικού κινήματος είναι βασικός όρος για να διεκδικηθούν και εφαρμοστούν οι λύσεις που θ' αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα άμεσα τεράστια προβλήματά τους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ