Σημαντικές ζημιές στη Σκύρο, οι κάτοικοι της οποίας απαιτούν γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση
Σημαντικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, ιστορικά μνημεία και την υποδομή του νησιού (σύστημα υδροδότησης και οδικό δίκτυο, προβλήτα Λιναριάς), προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 3.21' τα ξημερώματα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σκύρου, ενώ ξαγρύπνησε τους κατοίκους και πολλών άλλων περιοχών της χώρας από την Αττική μέχρι τη Μακεδονία, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, τόσο αυτός, όσο και πολλοί μετασεισμοί που επακολούθησαν.
Εξαιτίας του σεισμού, προκλήθηκαν κατολισθήσεις στη δυτική πλευρά του Κάστρου της Χώρας της Σκύρου, με αποτέλεσμα να καλυφθεί μια σημαντική πηγή νερού (περιοχή Αναβάλτας), από την οποία υδροδοτούνταν η πόλη που έμεινε καλοκαιριάτικα χωρίς νερό. Παράγοντες της Νομαρχίας εκτιμούν ότι έγινε μετακίνηση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά εξέφραζαν την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί κάποια λύση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, για την επίλυση του προβλήματος, εξετάζονται δύο λύσεις: Είτε να μεταφερθεί νερό με υδροφόρο πλοίο από το Λαύριο, είτε να μεγαλώσει το ποσοστό συμμετοχής των υπόλοιπων γεωτρήσεων που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης. Πάντως, χτες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι απέπλευσε από τη Σαλαμίνα το υδροφόρο πλοίο «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ», προκειμένου να εφοδιάσει με νερό τη Σκύρο. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο νησί σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας Εύβοιας, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 150 σπίτια με ρωγμές και άλλες ζημιές, ενώ είχαν καταστραφεί 30 αυτοκίνητα, τα οποία καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση. Επίσης ρωγμές έχει παρουσιάσει το Κάστρο, όπως και δύο Μουσεία της πόλης. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα ούτε ένας τραυματισμός. Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο νησί μετέβησαν, εκτός του υφυπουργού Ν. Αλευρά, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, καθώς και 12 πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι θα παραμείνουν τρεις βδομάδες, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες στα κτίρια που έπαθαν ζημιές. Επίσης στο νησί έφτασε συνεργείο του ΙΓΜΕ, ενώ πρόκειται σήμερα να μεταβεί συνεργείο του ΟΣΚ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Χτες το πρωί στο νησί είχε μεταβεί ένα ακόμη κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Δ. Παπανικολάου και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Π. Φούρλα, ενώ ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τ. Βασιλείου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε απόφαση για την άμεση εκταμίευση 50 εκατ. δρχ. για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ζήτημα που προκύπτει, με δεδομένη την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται και με την καθιέρωση του «σεισμόσημου», με νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, είναι η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών από τους σεισμοπαθείς εργαζομένους και επαγγελματοβιοτέχνες, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και η ανακοίνωση της ΚΟ Σκύρου του ΚΚΕ, που δημοσιεύεται παραπλεύρως.
Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ με επιφυλάξεις εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, τόσο από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή το προηγούμενο διάστημα (δύο σεισμικές δονήσεις το περασμένο Σάββατο 4,4 και 5 Ρίχτερ και μία την Τετάρτη 4,4 Ρίχτερ), όσο και από την έντονη μετασεισμική δράση, που δείχνει ότι η σεισμική ακολουθία βαίνει ομαλά. Πάντως, όπως τόνιζαν, με μεγαλύτερη σιγουριά θα μπορέσουν να μιλήσουν μετά από δύο εικοσιτετράωρα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι διαφορετικά μεγέθη έδωσαν για το σεισμό, που φτάνουν μέχρι και τα 7 Ρίχτερ, άλλα ινστιτούτα, ελληνικά και ξένα.
Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Παπαζάχος δήλωσε ότι στις 14 Σεπτέμβρη 2000 στάλθηκε για δημοσίευση σε ξένο περιοδικό μια εργασία, από την οποία προέκυπτε πως περιμένουμε σεισμό μεγέθους γύρω στα 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο την τάφρο του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η πρόγνωση ήταν επιτυχής.
«Δεν ενημερώσαμε την πολιτεία για την πρόγνωσή μας - πρόσθεσε ο Β. Παπαζάχος - επειδή, πρώτον, περιμέναμε να σημειωθεί στη θάλασσα και άρα να μην προκαλέσει σημαντικές ζημιές και, δεύτερον, γιατί η μέθοδος της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης που έχουμε αναπτύξει και έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι μήνες βρίσκεται ακόμη στο στάδιο επαλήθευσής της στην πράξη». Τέλος, σημείωσε ότι και ο σεισμός αυτός διεγέρθηκε από το μεγάλο σεισμό της Νικομήδειας της Τουρκίας του 1999, αλλά ο ίδιος, επειδή είναι μικρός, δεν μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς.