Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΣΥΡΙΖΑ)
Στρατηγικός σχεδιασμός προς όφελος του κεφαλαίου

«

Η στρατηγική μας μέχρι το 2020, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και την αντίστοιχη εθνική και ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική, συμπυκνώνεται στην επιδίωξη για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», στην «τόνωση της ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται για το στίγμα της ...«στρατηγικής 2020» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την οποία παρουσίασε χτες ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ), στη Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Ο περιφερειάρχης έδειξε ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι πώς θα συμβάλει στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και τον τουρισμό), όταν πρόκειται για μία περιφέρεια που έχει πληγεί από απανωτούς σεισμούς (Λευκάδα, Κεφαλονιά), στην Κεφαλονιά, δύο χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό, οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους, με οικογένειες και σχολεία να στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ, όταν καταγράφονται σοβαρά προβλήματα με το οδικό και ακτοπλοϊκό δίκτυο και πάει λέγοντας.

Οπως ανέφερε, έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια από τα κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, 227 εκατ. ευρώ, «ήδη, έχουμε ενεργοποιήσει τις πρώτες προσκλήσεις για τις εντάξεις έργων και αυτήν τη στιγμή έχουμε κινητοποιήσει περίπου 34 εκατ. ευρώ», όμως ούτε φράγκο δεν πάει από αυτά στις λαϊκές ανάγκες, ειδικά δε η αντισεισμική θωράκιση είναι υπόθεση ζωής για τους κατοίκους. Βέβαια, στη βάση της ...πολιτικής «με κοινωνικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα διαθέσει και περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, εμφανίζοντας ως ...κατόρθωμα τη συγκρότηση μιας... «συμμαχίας κατά της φτώχειας», όπως είπε, «με επικεφαλής την Περιφέρεια και συμμετοχή 26 φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της αλληλεγγύης»...

Οσο για τα μέτρα που παίρνει η Περιφέρεια για την αντισεισμική θωράκιση, είπε: «Εχουμε προχωρήσει στην επικαιροποίηση όλων των σχεδίων πολιτικής προστασίας του "Ξενοκράτη" και το 2015 πραγματοποιήθηκε με δική μας πρωτοβουλία για πρώτη φορά η πανιόνια άσκηση για την προστασία από τους σεισμούς»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στην τοποθέτησή του αφού ανέδειξε ότι ο προσανατολισμός των κοινοτικών προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, πρόσθεσε, δείχνοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας: Από τους σεισμούς «έχουμε σχολεία σε κοντέινερ, προβλήματα σε δημόσια κτίρια, στις εργατικές κατοικίες. Ιδιαίτερα στη Λευκάδα, έχουμε ολοκληρωτικές καταστροφές σε δύο χωριά. Εχουμε τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας» και από πάνω στην Κεφαλονιά πάει να γίνει «αποχαρακτηρισμός του νησιού από σεισμόπληκτη περιοχή, γιατί έχουν παρέλθει τα δύο χρόνια»!

Δείχνοντας τι σημαίνει «καπιταλιστική ανάπτυξη» επισήμανε: «Εχουμε πλημμύρες στο Αργοστόλι, στα Διλινάτα, στον Καραβόμυλο, επειδή δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Και ρωτάμε, ποιος έδωσε άδεια γι' αυτές τις ανεμογεννήτριες;». Ανέφερε ακόμα για την Κεφαλονιά ότι αυτές «οι ανεμογεννήτριες παράγουν 500 Μεγαβάτ όταν οι ανάγκες της περιοχής είναι 50 Μεγαβάτ. Ποιον εξυπηρετεί η κατασκευή τους;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ