Κυριακή 22 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δυσκολίες στην προσπάθεια διαμόρφωσης τρίτου αστικού πόλου

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί και στα λεγόμενα κεντρώα - κεντροαριστερά κόμματα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι, τα οποία προσπαθούν να οριοθετηθούν, διεκδικώντας το δικό τους «ζωτικό χώρο», ανάμεσα στις «συμπληγάδες» του δεξιού πόλου με κορμό τη ΝΔ και της σοσιαλδημοκρατίας με κορμό πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να διεκδικήσουν ρόλο στην αστική κυβερνητική εναλλαγή.

Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ...εύκολα. Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ικανοποίηση των ζητούμενων του κεφαλαίου με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», που «συνοδεύεται» από τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζει στη Βουλή, είναι φανερό ότι υποχρεώνει τα κόμματα αυτά να προσαρμόσουν ...«το αφήγημά» τους στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Τα επιχειρήματα περί «μίας ανίκανης κυβέρνησης», όπως μέχρι πρότινος διατεινόταν για παράδειγμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, φαίνεται ότι δεν πείθουν βασικά τμήματα του κεφαλαίου που επιλέγουν να στηρίξουν την κυβέρνηση ανοιχτά.

Επιπρόσθετες δυσκολίες ειδικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που επιμένει να εμφανίζεται ως το πραγματικά «γνήσιο» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός τρίτου εναλλακτικού πόλου αστικής διαχείρισης, δημιουργεί η στάση της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας.

Πιέσεις από ευρωσοσιαλδημοκρατία για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό πώς παρουσίασαν δημοσιεύματα τις αντιδράσεις στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το μήνυμα του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, που προβλήθηκε σε βίντεο: «"Πάγωσαν" - αναφέρεται στην Τριμπιούν - οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με το μήνυμα το οποίο απηύθυνε μέσω βίντεο ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Ποιο ήταν το μήνυμα; Οτι «η ευρωπαϊκή αριστερά έχει μία ιστορική ευθύνη, να προστατέψει το ευρωπαϊκό όνειρο, δίνοντάς του μία νέα ώθηση». «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι καθοριστικής σημασίας να προωθήσουμε τις ιδέες, τις αξίες και τους στόχους της αριστεράς». «Για να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη, η αριστερά δεν πρέπει να είναι διασπασμένη», δείχνοντας τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτά τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πιτέλα, εξάλλου, έχει υπερασπιστεί ανοιχτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «προοδευτική», την οποία προσπαθούν να ανατρέψουν «το ΔΝΤ και Γερμανοί καρχαρίες του είδους του Β. Σόιμπλε». Είναι φανερό ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ, «περιμένει» από το πώς θα τα πάει στη «διαπραγμάτευση» και τη χειραγώγηση του λαού, ώστε τα αποτελέσματα να τα οικειοποιηθεί επιδιώκοντας να δείξει στα μονοπώλια τις δυνατότητες στη διαχείριση της εξουσίας τους.

Αντίστοιχες είναι οι παρεμβάσεις και του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, ο οποίος επιβράβευσε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έκανε όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Εξελίξεις τροφοδοτούν την ένταση των διεργασιών «εντός» και «εκτός»

Η στήριξη αυτή έχει δώσει «αέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ για «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ, με τις φήμες να οργιάζουν ακόμα και για υπουργοποίηση στελεχών όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Φ. Κουβέλης, ανοίγοντας ενδεχομένως την όρεξη και σε άλλους παράγοντες του χώρου. Παράλληλα, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ετοιμάζει και εκδήλωση αφιερωμένη στη ...μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου!

Η Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να «βάλει τάξη», σε συνέντευξή της το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο «MEGA», έκανε σαφές ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι της κυβέρνησης», ενώ σχολιάζοντας τα νομοσχέδια που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει παραιτηθεί άνευ όρων και τα έχει δώσει όλα στον Σόιμπλε».

Να στηρίξει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος με δηλώσεις του στον «focus fm» της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «η κυβέρνηση τα κατεβάζει όλα αμάσητα», ενώ για τις υπουργοποιήσεις σημείωσε, δείχνοντας ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, πως «ας πάρουν ό,τι αποτυχημένο κινείται και ας το βάλουν σε θέσεις να κυβερνήσουν, να αποτύχουν για ακόμη μία φορά. Κανένας δεν θα ανεβαίνει σε καράβι που βουλιάζει. Οι άνθρωποι που ακούγεται ότι θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ικανοί να διοικήσουν ούτε περίπτερο»!

«Ηξεις - αφήξεις» από το Ποτάμι

Από την άλλη, προβλήματα έχουν ανακύψει και στη διαμόρφωση του τρίτου πόλου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με ειδικά το δεύτερο κόμμα να ταλαντεύεται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά τη ΝΔ και την ευρύτερη φιλελεύθερη παράταξη, καθώς είναι γνωστό ότι η ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη ασκεί επιρροή σε στελέχη του που βέβαια δεν βλέπουν με θετικό μάτι τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης να έχουν συμφωνήσει να στήσουν «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», ωστόσο ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην πάει να χαιρετίσει τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την ίδια μέρα πήγε στο συνέδριο της Δράσης, κίνηση που συμπορεύτηκε στις εκλογές του 2015 με το Ποτάμι, αλλά σήμερα φλερτάρει με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε το συνέδριό της.

Η Φ. Γεννηματά, στη συνέντευξή της στο «ΜEGA», απαντώντας πάνω σε αυτό, είπε ότι «κάλεσα προσωπικά τον Σταύρο, τηλεφωνικά. Οι φίλοι μιλάνε στο τηλέφωνο. Οι συνεργάτες και οι ξένοι μιλάμε με μέιλ. (...) Μου απάντησε ότι έχει ανειλημμένη υποχρέωση και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Δημήτρη Τσιόδρα. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε αυτό, έχει άλλη σκοπιμότητα. Η σκοπιμότητα είναι να μη φαίνεται η δουλειά που γίνεται. (...) έχουμε δύο μήνες χρονοδιάγραμμα για να δούμε πού συγκλίνουμε, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Χωρίς κανέναν ηγεμονισμό, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα (...) Θα πρέπει το Ποτάμι να ξεθολώσει το στίγμα του».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ανέφερε με νόημα ότι «κάποιοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν, ονειρεύονται τα περασμένα μεγαλεία και νομίζουν ότι θα τα ξαναζήσουν», αλλά «ο τόπος έχει ανάγκη από μια άλλη κεντρώα προοδευτική παράταξη. Να ενωθούμε και να πληθύνουμε, όχι να μείνουμε με τους παλιούς». Ακόμα: «Το Ποτάμι δεν θα πάει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έρθει στο Ποτάμι. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει, τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, σε στέρεη βάση, κάτι μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους»...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ