Κυριακή 22 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιλαϊκό το μείγμα, έτσι κι αλλιώς

«Μα πώς θα μειώναμε τις δαπάνες αν δεν μειώναμε τις συντάξεις;», αναρωτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή ο Γ. Κατρούγκαλος, εγκαλώντας τη ΝΔ ότι με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται, επειδή, από τη μια, ζητάει μείωση των κρατικών δαπανών και, από την άλλη, φωνάζει για τη μείωση των συντάξεων. Η τοποθέτηση του υπουργού έχει ενδιαφέρον για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι επειδή, για πρώτη ίσως φορά, ακούμε τον Γ. Κατρούγκαλο να παραδέχεται ότι με το νόμο που ψήφισε μείωσε παραπέρα τις συντάξεις, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι η «εξοικονόμηση», που κάνει στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι από τον «εξορθολογισμό» του ασφαλιστικού συστήματος. Ο δεύτερος λόγος που κάνει ενδιαφέρουσα τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, είναι το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται πως τόσο οι περικοπές δαπανών, όσο και οι φόροι, έχουν μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, καθ' ομολογία Κατρούγκαλου, η δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε σε μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους, οι οποίοι επιπλέον θα θιγούν και από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Επομένως, όποια κι αν είναι η αναλογία στο μείγμα της διαχείρισης, το ...μενού καταλήγει πάντα σε βάρος του λαού.

Σε δύσκολη θέση...

Είναι πραγματικά σε δύσκολη θέση η ΝΔ στην προσπάθειά της να «αντιπολιτευθεί» την κυβέρνηση σε μέτρα που η ίδια εφάρμοζε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ συμπεριλαμβάνονται και στο 3ο μνημόνιο που έχει ψηφίσει. Ετσι, λοιπόν, ψάχνει να βρει «αποχρώσεις» που θα τη διαφοροποιήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια περίπτωση είναι το υπερ-ταμείο που συστήνει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση. Η ΝΔ καταγγέλλει ότι είναι μεγάλη η διάρκεια λειτουργίας του (99 χρόνια), ότι στις αποφάσεις θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο οι «εταίροι», ότι ορισμένοι όροι στη λειτουργία του δεν παράγουν «αναπτυξιακό» αποτέλεσμα και πάει λέγοντας. Με χαρακτηριστική ευκολία, η κυβέρνηση «παίρνει την πάσα» και απαντάει στη ΝΔ στα επιμέρους, ακριβώς για να μη μιλήσουν και οι δύο για το διά ταύτα. Ποιο είναι αυτό; Οτι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες για το άνοιγμα νέων πεδίων για την κερδοφορία του κεφαλαίου, ότι το 3ο μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση του ταμείου με έδρα την Ελλάδα, που θα τελεί «υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών» και «θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία» της Ελλάδας, τα οποία θα διαχειρίζεται και «θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Αυτό συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, γιατί στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς τους ανταγωνισμούς και τις κόντρες που αναπτύσσονται εντός και εκτός Ελλάδας, με επίκεντρο μοιρασιές και παζάρια...

Πρόστυχη πένα...

Το πλιάτσικο του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής» στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, για να ξεπλύνουν τη βρώμικη δουλειά που κάνουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, να ψαρεύουν σε θολά νερά και να συκοφαντούν στην ουσία την ιστορία αυτή, δε μας εξέπληξε και τόσο. Αλλά η εφευρετικότητα της συντάκτριας στην προχτεσινή «Αυγή», που ούτε λίγο ούτε πολύ πάλεψε να μας πείσει ότι ο «κυρ Μέντιος» του Βάρναλη γράφτηκε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για εκείνους που την ψήφισαν, «επαναστάτησαν» και βλέπουν ότι σύντομα «έρχεται ανάποδα ο ντουνιάς», ε, όσο να 'ναι μας ξεπέρασε. Αλλά μιας που το ρίξαμε στην ποίηση, ο μπαρμπα Κώστας είχε γράψει κι άλλα επίκαιρα. Οπως ας πούμε το πιο ταιριαστό στην περίπτωση «και συ, πρόστυχη πένα και ψοφίμι, / του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!».

Το ... λαβράκι της «ΕφΣυν»

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της «Εφημερίδας των Συντακτών», που σε ρεπορτάζ της ανακάλυψε κάποιες δήθεν καταγγελίες «αλληλέγγυων» για να συκοφαντήσει τη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου ότι έκοψε το νερό στον καταυλισμό των προσφύγων στο Σκαραμαγκά. Ετσι, η ... «Ανεξάρτητη Συνεταιριστική Απογευματινή Εφημερίδα», χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να διασταυρώσει μια πληροφορία (εάν υπήρξε) βρήκε ευκαιρία να κάνει το αντιΚΚΕ της χρέος. Γιατί, ως γνωστόν, ο δήμος διοικείται από κομμουνιστές. Και αυτό ήταν το ...«λαβράκι» για την «ΕφΣυν». Το πώς θα συκοφαντήσει τη διοίκηση του δήμου, επειδή έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ. Δεν πειράζει όμως. Ο ρόλος τους είναι ολοφάνερος.

Να πουλήσουν αλλού το παραμύθι τους

Το θράσος τους δεν έχει όριο, πολύ περισσότερο τώρα που πιάστηκαν στα πράσα και νομίζουν ότι με κραυγές και αντικομμουνισμό μπορούν να γλιτώσουν από την κατακραυγή των εργαζομένων. Ο λόγος για τη ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), έναν από τους βραχίονες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έδωσε συνέχεια στην εμετική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στους συνδικαλιστές που εκλέγονται με τη ΔΑΣ στο ΕΚΑ, επειδή ξεσκέπασαν, κατήγγειλαν και πρωτοστάτησαν για να αποκλειστούν από το συνέδριο μια σειρά σωματεία και αντιπρόσωποι, παράγωγα του μηχανισμού αλλοίωσης των συσχετισμών που έστησε ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΑ. Ετσι, η ΔΑΚΕ ανέβηκε στα κεραμίδια και σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα επικαλείται τον Ν. 1264/82 και τη «μαζική εκπροσώπηση των εργαζομένων» για να καταγγείλει τον αποκλεισμό αντιπροσώπων της, οι οποίοι όμως «εκλέχτηκαν» κατά παράβαση ακόμα και των τυπικών προϋποθέσεων που βάζει ο νόμος, και πολύ περισσότερο με διαδικασίες που καμιά σχέση δεν έχουν με τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Οσο για τις ...δημοκρατικές ευαισθησίες της, η ΔΑΚΕ ας πάει πουθενά αλλού να πουλήσει το παραμύθι της. Είναι η ίδια παράταξη που έδωσε μάχη στη διοίκηση του ΕΚΑ για να νομιμοποιηθούν οι εκπρόσωποι του σωματείου των σεκιουριτάδων, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με χρυσαυγίτες, και η Ομοσπονδία αποκλείστηκε από το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org