Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι Λαϊκές Επιτροπές στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας

Προσανατολίζουν πιο έντονα την παρέμβαση σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται στις περιοχές τους

Από μαζική εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής στο Βύρωνα
Από μαζική εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής στο Βύρωνα
Τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας δίνουν μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής. Δίπλα στις συσκέψεις και τις πικετοφορίες, οι Λαϊκές Επιτροπές προσανατολίζουν πιο έντονα αυτή την περίοδο την παρέμβασή τους σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται στην περιοχή τους.

***

Μέσα από πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε στις αρχές Απρίλη, αποφάσισε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας τον προγραμματισμό δράσης που υλοποιεί για την προετοιμασία της απεργίας. Στους χώρους δουλειάς που ιεραρχεί στο πρόγραμμα των καθημερινών εξορμήσεων, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή, όπως η «ICAP», η «Forthnet» και η «Teleperformance».

Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι σε ηλικία. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς, είναι γενικευμένο το καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων, οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί και η «ανακύκλωση» του προσωπικού. Σε ορισμένες από αυτές, η εργοδοσία εφαρμόζει μέτρα όπως η διάκριση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», αφαιρώντας από τον εργάσιμο χρόνο το διάστημα που οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται σε τηλεφωνική κλήση!

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων δουλεύουν στις επιχειρήσεις αυτές δεν κατοικεί στην Καλλιθέα, δυσκολεύει την προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής, δεν αλλάζει όμως τον προσανατολισμό της να βρίσκεται σταθερά έξω από αυτούς τους χώρους και να επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους. Στα θετικά βήματα που έχουν καταγραφεί, είναι η καλύτερη συνεργασία με τα σωματεία, όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΣΕΤΗΠ, με κοινές εξορμήσεις.

Πικετοφορία στη Νέα Ιωνία
Πικετοφορία στη Νέα Ιωνία
Αντίστοιχη προσπάθεια με τακτικές εξορμήσεις γίνεται και στα εμπορικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, όπως τα «Public» και «Zara», παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η εργοδοσία, η οποία την περασμένη βδομάδα επιστράτευσε υπάλληλο security για να εμποδίσει, χωρίς επιτυχία, τους εκπροσώπους της Λαϊκής Επιτροπής να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους.

Η δράση της Λαϊκής Επιτροπής δίπλα στα κλαδικά σωματεία καταξιώνεται στην περιοχή μέσα από τις παρεμβάσεις της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβρη, μαζί με το ΣΕΤΗΠ προχώρησαν σε κινητοποίηση όταν εργαζόμενη στο κατάστημα της επιχείρησης «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» απειλήθηκε με απόλυση λόγω της συμμετοχής της στην απεργία στις 3/12. Κάτω από την πίεση της διαμαρτυρίας, τα σχέδια της εργοδοσίας αποτράπηκαν.

Στο Αιγάλεω

Την πρώτη θέση στο πρόγραμμα εξορμήσεων έχουν οι εργασιακοί χώροι και για τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω. Στην περιοχή υπάρχουν εργοστάσια, όπως αυτό της «Πεταλούδας» στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της «Γιούλας» στον κλάδο της υαλουργίας, μικρότερες επιχειρήσεις στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας. Εξω από τους χώρους αυτούς οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής εξορμούν κάθε βδομάδα.

Η σταθερή παρουσία έχει δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους είναι και κάτοικοι του Δήμου. Ετσι, η επαφή με ορισμένους από αυτούς συνεχίζεται και στη γειτονιά, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή οργανώνει και εξορμήσεις πόρτα - πόρτα και στις εργατικές πολυκατοικίες.

Οσον αφορά τον κλάδο του Εμπορίου, η Λαϊκή Επιτροπή ιεραρχεί καταστήματα όπως το «ΙΚΕΑ» και το «Praktiker», όπου για παράδειγμα έχει προγραμματίσει εξόρμηση και για σήμερα, Πέμπτη. Επιπλέον, στο Αιγάλεω λειτουργούν σχολές των ΤΕΙ με χιλιάδες σπουδαστές, όπου η Λαϊκή Επιτροπή οργανώνει εξορμήσεις, από κοινού με τις δυνάμεις του ΜΑΣ, με αιχμή την ενημέρωση για το Ασφαλιστικό και το κάλεσμα στη 48ωρη απεργία.

Στη δράση της Λαϊκής Επιτροπής έχει βοηθήσει η οργάνωση συσκέψεων, περίπου μια φορά το μήνα, όπου γίνεται συζήτηση, διατυπώνονται γνώμες, σχεδιάζεται πρόγραμμα δράσης. Σε μια τέτοια σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, στους συμμετέχοντες προστέθηκαν και κάποιοι από τους γονείς, τα παιδιά των οποίων παρακολουθούν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή. Στην ίδια σύσκεψη τέθηκε ο στόχος της δημιουργίας Επιτροπής Ανέργων και γενικά η καλύτερη οργάνωση των ανέργων.

Στο 5ο - 6ο Διαμέρισμα

Στη δημιουργία απεργιακού κλίματος προσπαθεί να συμβάλλει και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Συστατικό στοιχείο της δράσης της είναι οι εξορμήσεις σε δεκάδες σούπερ μάρκετ και σε επιχειρήσεις του κλάδου του Επισιτισμού.

Σταθερή είναι η παρουσία της Λαϊκής Επιτροπής και έξω από το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που απήργησαν στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στην «Ε-value», όπου οι ολιγόμηνες συμβάσεις και οι συχνές απολύσεις βάζουν επιπλέον εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Παράλληλα, η Λαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει στη συμμετοχή των ανέργων στην επικείμενη απεργία και για το σκοπό αυτό προχώρησε χτες σε σύσκεψη ανέργων. Τέλος, στη δημιουργία απεργιακού κλίματος συμβάλλουν και οι μαζικές πρωτοβουλίες, όπως η πικετοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., με αφετηρία τον Αγιο Νικόλαο (Αχαρνών).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org