Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΔΕΗ
Συνεχίζεται η μεταξύ τους κόντρα

Ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός με πεδίο το κέρδος

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της ΔΕΗ και της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) γύρω από τη συμμετοχή της πρώτης στις δημοπρασίες «υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου» (ΥΔΦ) που διεξάγει ο ΑΔΜΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΒΙΚΕΝ, σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, στις 4 Απρίλη, υποστήριζε ότι η ΔΕΗ προσπαθεί ουσιαστικά να χειραγωγήσει τις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου (μέσω του διακοπτόμενου φορτίου επιδιώκεται η συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για τις βιομηχανίες), με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αποτυχία το μέτρο της «διακοψιμότητας». Επίσης, κατηγορούσε τη ΔΕΗ ότι αρνείται να «προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της στην Υψηλή Τάση» για την παροχή «εξατομικευμένων τιμολογίων» για κάθε βιομηχανία και ζητούσε την παρέμβαση του υπουργού. Επανήλθε προχτές ζητώντας επί της ουσίας την εξαίρεση της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες.

Η ΔΕΗ στα παραπάνω απάντησε χτες με άτυπη ενημέρωση, όπου αναφέρει πως «θα πρέπει να απαντηθεί με ποια λογική η Διοίκηση μιας ΑΕ εισηγμένης στο χρηματιστήριο, που εκπροσωπεί τους μετόχους της και είναι ταγμένη να προασπίζεται τα συμφέροντά τους, νομιμοποιείται συνειδητά να παραιτείται νόμιμης οικονομικής αποζημίωσης μεθοδεύοντας αποκλεισμό της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες. Ποιος μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη, η οποία μάλιστα έχει και ποινικές διαστάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για εταιρεία με βασικό μέτοχο το Δημόσιο». Προσθέτει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου είδους συμφωνία ή δέσμευση της ΔΕΗ, ενώ σχετικά με την καθ' αυτή συμμετοχή της στις δημοπρασίες, υποστηρίζει με απλά λόγια ότι η δήλωση εγκατεστημένης ισχύος της είναι πραγματική και πως εάν της ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ η περικοπή της, μπορεί να ανταποκριθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι με το μέτρο της «υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου» προβλέπεται οι βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής Ενέργειας που θα διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, με σκοπό τη μείωση ζήτησης ηλεκτρισμού και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύουν την ασφάλεια του συστήματος διανομής, θα λαμβάνουν ως αντάλλαγμα γενναίες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν. Το συνολικό κονδύλι αποτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ