Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική φαγωμάρα

Περιπλέκεται η πολιτική κατάσταση στη Βραζιλία σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την προχτεσινοβραδινή απόφαση αποχώρησης από αυτόν του κεντρώου Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) με 69 βουλευτές (στους 513) και 18 γερουσιαστές (στους 81), που είχε και την αντιπροεδρία με τον Μισέλ Τέμερ και 6 υπουργούς. Ετσι είναι πολύ πιο πιθανό τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην κυβέρνηση του Κόμματος Εργατών (PT που έχει 70 βουλευτές και 12 γερουσιαστές) της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, να επισπεύσουν τη διαδικασία αποπομπής της για εμπλοκή στο μεγάλο σκάνδαλο της μίζας και των χορηγιών του πετρελαϊκού κολοσσού της «Petrobras». Στο ίδιο σκάνδαλο, εμπλέκεται και ο πρώην Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, που πρόσφατα διορίστηκε υπουργός Επικρατείας για να μπορεί να έχει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά και γι' αυτόν έχει εκκινηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο διαδικασία για την απομάκρυνσή του που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο λόγος που εμφανίζεται το PMDB, του Τέμερ να αποχωρεί από την κυβέρνηση είναι η εμπλοκή των Λούλα και Ρουσέφ στα σκάνδαλα διαφθοράς. Το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και άλλα μικρότερα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, που εξετάζουν επίσης την αποχώρησή τους. Θυμίζουμε, πάντως, ότι και το στέλεχος του κόμματος PMDB και πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, είναι σε διαδικασία έρευνας για «χορηγίες» από την «Petrobras» και λογαριασμό 40 εκατ. δολαρίων που βρέθηκε να έχει σε ελβετική τράπεζα. Είναι φανερό ότι τα περί διαφθοράς και ηθικής των πολιτικών είναι το πρόσχημα για το ανακάτεμα της τράπουλας ανάμεσα στους εκπροσώπους της αστικής τάξης της Βραζιλίας, αφού δεδομένο είναι ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζονται και η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου με ό,τι μείγμα διαχείρισης, η οποία τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι η μήτρα της διαφθοράς.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει κλίμα πόλωσης που αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, πατώντας στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ρουσέφ και του προκατόχου της Λούλα, παρά τα ψίχουλα που διανεμήθηκαν τα πρώτα χρόνια μετά το 2001. Ετσι σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις ενάντια στην αποπομπή της Ρουσέφ, από το κυβερνητικό PT και τους συμμάχους του ανάμεσά τους και το ΚΚ Βραζιλίας, που καταγγέλλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Το δεξιό Κόμμα της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) και άλλες δυνάμεις που εκφράζουν μερίδες του κεφαλαίου αρπάζοντας την ευκαιρία της κυβερνητικής κρίσης καλούν σε αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή.

Σε σχέση με τη διαδικασία της ενδεχόμενης αποπομπής της Ρουσέφ, με βάση το σύνταγμα της χώρας, αυτή είναι μια αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Περιλαμβάνει σύσταση επιτροπής από όλα τα κόμματα, τοποθέτηση της Προέδρου, συζήτηση στη Βουλή, όπου για να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να πάρει τα 2/3 (342 ψήφους), ώστε να παραπεμφθεί στη Γερουσία, όπου και εκεί απαιτούνται τα 2/3, για να βγει η τελική απόφαση, που, αν οδηγεί σε αποπομπή, καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος.

Την ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα ενδοαστική διαπάλη καταδεικνύει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που δεν στήριξε την κυβέρνηση Ρουσέφ, γιατί και αυτή από άλλο δρόμο εξυπηρετεί το κεφάλαιο, και καλεί το λαό στις σημερινές κινητοποιήσεις, όχι για να υπερασπιστεί τη Ρουσέφ, αλλά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, προβάλλοντας τις δικές του διεκδικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-03-22 00:00:00.0)
Προμηνύεται νέα σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου(2018-11-03 00:00:00.0)
Σε δεύτερο γύρο με προβάδισμα στον ακροδεξιό υποψήφιο(2018-10-09 00:00:00.0)
Αυξάνονται ο αυταρχισμός και η λαϊκή κινητοποίηση(2017-05-26 00:00:00.0)
Συνέχεια στην ενδοαστική διαπάλη με δίωξη Λούλα(2016-10-15 00:00:00.0)
Οριστικά αποπέμπεται η Ρουσέφ(2016-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ