Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν να σπάσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», για τα όσα συμβαίνουν στη Γένοβα

Καραμπινιέροι, με πλήρη εξάρτυση, έτοιμοι για δράση

Associated Press

Καραμπινιέροι, με πλήρη εξάρτυση, έτοιμοι για δράση
«Οι λαοί έχουν δικαίωμα να οργανώνουν συντονισμένες διεθνείς κινητοποιήσεις εκεί όπου συναντιούνται οι κυβερνήσεις οι οποίες παίζουν έναν ηγετικό ρόλο σ' αυτή την άθλια κατάσταση που έχει περάσει η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία δεκαετία».

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του «Σκάι» και στον δημοσιογράφο Γ. Πενταράκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς περί «περιφρούρησης» της συνόδου των «8». «Οι ίδιοι οι "8" είτε πρόκειται για ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να περιφρουρήσουν τις συνεδριάσεις τους, δικαίωμά τους είναι να τις περιφρουρήσουν», είπε. «Αλλά αυτό που γίνεται σήμερα, συνέχισε, δεν είναι περιφρούρηση των 8 ηγετών και της συνεδρίασης. Είναι προσπάθεια να σπάσουν - να το πω έτσι - το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».

Σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά του κινήματος κατά της «παγκοσμιοποίησης», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Το κίνημα αυτό ωρίμασε κατ' αρχήν σε εθνικό επίπεδο σε μια σειρά χώρες σε όλες τις ηπείρους. Διότι ένα κίνημα δεν μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο διεθνοποίησης, αν δεν εκκολαφτεί, αν δεν αναπτυχθεί ή αν δεν αναγεννηθεί σε εθνικό επίπεδο». Απαντώντας σ' όσους λένε ότι μόνο οι διεθνείς δραστηριότητες έχουν σημασία, τόνισε: «Εμείς δεν τις αποκόπτουμε, εθνικό και διεθνικό επίπεδο είναι ενιαίο».

Βήμα ανυπακοής

Ιταλοί αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα σε διάταξη, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών

Associated Press

Ιταλοί αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα σε διάταξη, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών
Για τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται από διάφορους, υπενθύμισε:

«Οταν ήρθε ο Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έβαλε ένα ζήτημα: Θα πειθαρχήσουμε στην απαγόρευση της πορείας; Δεν ήταν ζήτημα αν και η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να περιφρουρήσει την επίσκεψη Κλίντον, αυτό δικαίωμά της ήταν και αν θέλετε και καλώς το έκανε. Εμείς τότε λέγαμε ότι έπρεπε να γίνει ένα βήμα στην πλατεία Συντάγματος και δεν το κρύβουμε ότι και οι μαζικοί φορείς και εμείς μέσα σ' αυτούς τους φορείς, το κάναμε όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι γιατί περιμέναμε ότι αυτό από μόνο του θα ήταν το παν, αλλά γιατί εν πάση περιπτώσει αυτό το ζήτημα της απειθαρχίας και της ανυπακοής είναι μία πολιτική θέση».

Και η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Μια σειρά πολιτικοί παράγοντες της χώρας μας, που πολύ καλώς βρίσκονται εκεί - πολιτικοποιημένοι άνθρωποι - στη Γένοβα και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να σκεφτούν ότι είχαν άδικο όταν μας κατηγορούσαν για το περίφημο βήμα της ανυπακοής που κάναμε. Ηταν κι αυτό μια συμβολή στο να ανοίξει μια συζήτηση σε ποια νομιμότητα πειθαρχούμε. Γιατί κι εμείς πιστεύουμε στη νομιμότητα, αλλά ποια νομιμότητα».

Η πάλη περνά σε ανώτερο επίπεδο

Σε ερώτηση για το ποια χαρακτηριστικά παίρνει σήμερα η αναμέτρηση ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και τον κόσμο του πλούτου, η Α. Παπαρήγα σημείωσε:

«Η αναμέτρηση αυτή εξελίσσεται και δεν μπορεί η πάλη να μένει σε κάποια δεδομένα παλιότερων εποχών. Νομίζω ότι εξελίσσεται και αυτό που είναι το σημαντικό, είναι ότι όλοι μιλάνε για αντικαπιταλιστική πάλη. Πέραν αν θέλετε από τις μορφές πάλης, που κι αυτές ανανεώνονται και εξελίσσονται και είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν θέλετε είχαμε παλιά τους κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες από όλες τις χώρες του κόσμου που πήγαιναν στην Ισπανία και έπαιρναν μέρος στον αγώνα κατά του Φράνκο. Ηταν κι αυτό μορφή διεθνοποίησης. Και έχουμε και παρά πολλές άλλες καμπάνιες στη Νικαράγουα κλπ. Οι Κουβανοί που τους κορόιδευαν και δεν είναι μόνο ο κορυφαίος Τσε Γκεβάρα, οι Κουβανοί που πήγαιναν στο πλευρό των αγωνιζόμενων στην Αγκόλα ή στη Μοζαμβίκη.

Εδώ δεν πρόκειται για εξαγωγή του αγώνα, ούτε για εξαγωγή της επανάστασης, πρόκειται για διεθνιστική αλληλεγγύη και συντονισμό. Και εμείς θεωρούμε παρά πολύ σημαντικό ότι αυτό έχει περάσει σε ανώτερο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη πολυχρωμία και αναμφισβήτητα χρειάζεται, αν θέλετε, να διαμορφωθεί και ένα ρεαλιστικό επιθετικό πλαίσιο πάλης.

Αλλά αυτά θα γίνουν μέσα από τις προσπάθειες, τη δράση και τους αγώνες. Δε θα τα λύσουμε σε άλλο χώρο, παρά μέσα στους κοινούς αγώνες».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιητικές οι εξηγήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για την απέλαση των 150 διαδηλωτών η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Είναι συνένοχη. Πήρα χτες (σ.σ. προχτές) τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη. Τον πληροφόρησα για τις δηλώσεις και του είπα εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ότι θέλουμε να βγει και να καταγγείλει, εάν όπως λέει ο ίδιος δεν έχουν συμμετοχή σ' αυτά, να καταγγείλει τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας που απέδωσε στους Ελληνες διαδηλωτές διάφορα "εύσημα".

Η κυβέρνηση, συνέχισε, έπρεπε να προστατεύσει όλες τις ελληνικές αποστολές. Νομίζουμε ότι έγινε το αντίθετο και δημοσίως βγαίνει η κυβέρνηση με μισόλογα γιατί είναι τραγικά εκτεθειμένη μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις. Η συνεργασία όλων των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, ανάλογα με τους καταμερισμούς των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αγαστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ