Associated Press |
Ελληνες διαδηλωτές εμποδίζονται από τους Ιταλούς αστυνομικούς να αποβιβαστούν από το πλοίο στην Ανκόνα, την Πέμπτη το μεσημέρι. «Αθώα» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση |
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν στα χέρια των ιταλικών αρχών φάκελοι και ονόματα των διαδηλωτών, κάτι το οποίο προέκυψε με σαφήνεια από τη δήλωση του πλοιάρχου του δεύτερου καραβιού ότι υπάρχουν στο πλοίο 69 που είναι «ραπορταρισμένοι», επανέλαβε ότι δεν έχει σταλεί κανένας κατάλογος με ονόματα Ελλήνων από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους σε οποιαδήποτε ιταλική υπηρεσία. Απέφυγε, δηλαδή, άλλη μια φορά να δηλώσει καθαρά αν οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στείλει καταλόγους στις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΕ, από όπου βέβαια πολύ εύκολα θα μπορούσαν να τους προμηθευτούν οι ιταλικές αρχές. Ταυτόχρονα, επιχείρησε αντιπερισπασμό «δείχνοντας» προς την πλευρά της... ιταλικής πρεσβείας. «Η ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα -είπε- έχει βεβαίως στην υπηρεσία της στελέχη που μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συνεργάζονται με τις κεντρικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους».
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις περί καλής και προοδευτικής ελληνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με την κακή και συντηρητική ιταλική. Ετσι, σημείωσε με νόημα ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συντηρητικών δυνάμεων», η οποία «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαφορετικά» τους Ελληνες διαδηλωτές. Σε «αντιδιαστολή» εμφάνισε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία «έχει εκφράσει τη δυσφορία της» για τον τρόπο που έδρασαν προχθές οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, δε δέχεται τον ισχυρισμό τους ότι δέχτηκαν επίθεση από τους Ελληνες διαδηλωτές και γενικότερα έχει διαφορετική προσέγγιση για το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Για το τελευταίο επανέλαβε την «ύπουλη» θέση περί προσέγγισης αυτού του κινήματος, αλλά και ανέφερε ότι πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις διαδηλώσεις της Γένοβας, έστω και χωρίς την επίσημη κάλυψη της ηγεσίας του! Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης για «εσωτερική κατανάλωση», επισημαίνοντας ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση των διαδηλωτών αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ιταλία, «αν ήταν ο κ. Ντ' Αλέμα πρωθυπουργός και όχι ο κ. Μπερλουσκόνι»(!). Και επιχειρώντας να στραφεί ενάντια στη ΝΔ είπε «κάποιοι θα πρέπει εδώ στην Ελλάδα να σκεφτούν και να κάνουν τις αναλογίες και τους παραλληλισμούς που πρέπει». (σ.σ. προφανώς ξέχασε τα έργα της κυβέρνησης Σημίτη στην επίσκεψη Κλίντον).
Από την άλλη, ο Δ. Ρέππας υπερασπίστηκε την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τα αστυνομικά μέτρα αντιμετώπισης των διαδηλωτών, με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει η χώρα μας να μείνει εκτός» και επιπλέον ότι «είναι μια συνεργασία που θα βοηθήσει κι εμάς»(!).