Το χαμηλό εργατικό «κόστος», η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ουσιαστικά τριών ηπείρων, αλλά και μια σειρά αναδιαρθρώσεις που έχουν καταστήσει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για τα μονοπώλια (π.χ. τα τελευταία χρόνια «απελευθερώθηκε» ακόμα περισσότερο ο τομέας της Ενέργειας), μετατρέπουν τη χώρα σε έναν προορισμό αρκετά προσοδοφόρο για μια σειρά μονοπώλια που αναζητούν «βάσεις» δραστηριοποίησης σε ευρύτερες αγορές.
Ετσι, ο γερμανικός κολοσσός της «Ζήμενς» ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβρη την κατασκευή νέας μονάδας συναρμολόγησης τραμ, στη βιομηχανική ζώνη Γκεμπζέ. Εξηγώντας τις επιδιώξεις της, η διεύθυνση του πολυεθνικού κολοσσού τόνιζε τότε ότι «τοποθετώντας την κατασκευή και την αλυσίδα ανεφοδιασμού στην Τουρκία, η εταιρεία προσδοκά ακόμα καλύτερες ευκαιρίες για την επικράτηση σε (σχετικούς) διαγωνισμούς, όπως και ουσιαστικά πλεονεκτήματα κόστους για διεθνείς παραγγελίες», δηλαδή καλύτερους όρους διεκδίκησης μεριδίων της σχετικής αγοράς στην τουρκική αλλά και άλλες αγορές. Στελέχη της τόνιζαν στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» πως στόχος είναι να παράγονται 100 μοντέλα ετησίως, τα οποία «θα χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, ειδικά σε Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες».
Ηδη, σήμερα, η τουρκική θυγατρική της εταιρείας κάνει εξαγωγές σε πέντε ηπείρους, προφανώς γιατί το κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της από εκεί συμφέρει την αναμέτρηση με τους ανταγωνιστές.
Από το 2011, στην Τουρκία λειτουργεί και ένα από τα σημαντικότερα Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης (Research and Development Center), κέντρα δηλαδή περαιτέρω ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας που αξιοποιεί η ίδια η «Ζήμενς» στην παραγωγική της αλυσίδα.
Βάρος στη δραστηριότητά της στην Τουρκία φαίνεται να δίνει και η ΜΑΝ, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει αυξήσει τα έσοδά της κατά... 309 φορές (σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδύσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας)! Επίσης, την περασμένη δεκαετία, έχει αυξήσει τις εξαγωγές της σε συνολικά 41 χώρες κατά 9 φορές. Από το 2004, επεξεργάστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς της στη χώρα, το «Evolution 2004» («Εξέλιξη 2004»), με αποτέλεσμα η αντίστοιχη μονάδα να φτάσει να παράγει 2.000 λεωφορεία σε ένα χρόνο ή ένα κάθε 130 λεπτά.
Τέλος, και η «Βosch» τον περασμένο Μάη ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις της στην Τουρκία την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μόνο στη συγκεκριμένη χώρα φτάνουν τους 150.000. Μάλιστα, η Τουρκία φιλοξενεί την πέμπτη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου διεθνώς, μετά από τις Γερμανία, Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ.