Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιεραρχεί ψηλά τη «στρατηγική συνεργασία» με την Ουκρανία

Τομείς της οικονομίας, αλλά και την ασφάλεια, αφορούν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη Ποροσένκο

Από τις δηλώσεις Ερντογάν - Ποροσένκο στα ΜΜΕ
Από τις δηλώσεις Ερντογάν - Ποροσένκο στα ΜΜΕ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Λάδι στη φωτιά» των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της περιοχής θα δώσει η επιλογή της Τουρκίας να συσφίξει τη συνεργασία της με την Ουκρανία σε διάφορα επίπεδα, όπως επιβεβαίωσε και η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο. Στο φόντο της αναμέτρησης διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία, ο Ποροσένκο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέλεξαν μετά τη συνάντησή τους να σημειώσουν πως οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν, με στόχο να τερματιστεί η «προσωρινή εισβολή» στην Κριμαία, την οποία και η Αγκυρα καταδίκασε με το πιο έντονο ύφος.

Ο Ερντογάν κάλεσε για την άμεση αποχώρηση των ξένων (σ.σ. ρωσικών) στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια και την αποκατάσταση του ελέγχου των συνόρων με τη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι «μια ισχυρή Ουκρανία, που έχει δυναμώσει την πολιτική της σταθερότητα, αποτελεί επίσης εγγύηση και για την περιφερειακή ειρήνη και τάξη». Ετσι, πρόσθεσε «όλες οι χώρες θα έπρεπε να στηρίξουν την Ουκρανία», ενώ δεσμεύτηκε και για την εκπλήρωση της υπόσχεσης για παροχή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη «ανθρωπιστικών αναγκών» στην Ουκρανία. Ασφαλώς, βασικό ζητούμενο για την τουρκική πλουτοκρατία αποτελεί η διεύρυνση των επενδυτικών τους «οριζόντων», το μπάσιμο σε γεωστρατηγικές κολεγιές που θα αναβαθμίσουν συνολικά τη θέση της. Γι' αυτό και ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «σοβαρή αγορά» τα 125 εκατομμύρια που αθροίζουν οι πληθυσμοί των δύο χωρών, αλλά και να προβάλει ιδιαίτερα το στόχο για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 20 δισ. δολ. μέχρι το 2023. Ακόμα, τόνισε ότι «πρέπει να ανανεώσουμε τις συμφωνίες για τη διπλή αποφυγή φόρων, αλλά και τα αμοιβαία κίνητρα για πολύ σημαντικές επενδύσεις». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε Εμπόριο, Τουρισμό, Μεταφορές, Ενέργεια, αλλά και την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο εξέφρασε την εκτίμηση του Κιέβου για την τουρκική στήριξη απέναντι στη «βάρβαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και επισήμανε ότι το κείμενο της πέμπτης συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου Ανώτατου Επιπέδου των δύο χωρών υπηρετεί την ενίσχυση της «στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας» και ανέδειξε ότι η προσέγγιση των δύο χωρών δεν αποκλείεται να συνδεθεί με ευρύτερες διεργασίες σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. «Είμαι βέβαιος ότι η αποτελεσματική και ενεργός ανάπτυξη της ουκρανο-τουρκικής συνεργασίας, η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα προωθήσει αλλαγές για το καλό όλης της περιοχής». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ποροσένκο και άλλες χώρες μπορεί «σύντομα να ακολουθήσουν» την ουκρανο-τουρκική συνεργασία.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «ολοκληρώθηκαν» οι επεμβάσεις στην περιοχή Σουρ της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ και άλλες περιοχές. Επίσης, μεταδόθηκαν και εικόνες αποχώρησης τεθωρακισμένων του στρατού από την περιοχή Ιντίλ της επαρχίας Σιρνάκ. Πρόσφατα, στελέχη της κυβέρνησης διαμήνυαν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού φτάνουν στο τέλος τους, προμηνύοντας νέα «φάση» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα αυτονομιστικά σχέδια που στηρίζουν το ΡΚΚ και άλλες κουρδικές οργανώσεις και η Τουρκία θεωρεί θανάσιμη απειλή, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων (και συνοριακών) σε όλη τη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με όλους για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση(2023-11-03 00:00:00.0)
Για τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου με φόντο τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»(2022-09-08 00:00:00.0)
Στην Τουρκία σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ(2022-03-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης(2017-04-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι ενδοαστικές αντιθέσεις(2016-01-05 00:00:00.0)
Συνάντηση Μπους - Ερντογάν(2007-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ