Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
33η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Ανησυχία για την ευρωπαϊκή «αντίσταση» στις κρίσεις

..και για την ικανότητα «πρόσβασης σε αγορές τρίτων χωρών»

ΒΕΝΕΤΙΑ.--

Η ανησυχία μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που έχουν υποστεί μεγάλες (συγκριτικά με ανταγωνιστές) απώλειες από την καπιταλιστική κρίση εκφράζει η Κοινή Διακήρυξη της 33ης Συνόδου Γαλλίας - Ιταλίας, η οποία έγινε την Τρίτη στη Βενετία, με τη συμμετοχή του Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Στο φόντο της οξυνόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για το μείγμα πολιτικής που θα εξασφαλίσει στα μονοπώλια την κερδοφορία που χρειάζονται, για τον επιμερισμό της «χασούρας», αλλά και για το ποιοι όμιλοι θα διασφαλίσουν τα καλύτερα «μερίδια» αγορών που ξαναμοιράζονται, οι δυο χώρες «υπογραμμίζουν την ανάγκη να δυναμώσουν οι πολιτικές προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Μέτρα πιο αποτελεσματικά και ενθαρρυντικά είναι απαραίτητα, για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, να ανακτήσει τη δυναμική της όπως και την ικανότητα αντίστασης στις κρίσεις».

Ξεχωρίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η εμπορική ευρωπαϊκή πολιτική θα επιτρέψει την πιο σημαντική πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών», ζητώντας «καλύτερη χρήση» και «ενίσχυση των εργαλείων εμπορικής άμυνας, ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στη σιδηρουργία». Αντίστοιχα, φωτογραφίζοντας τους κλάδους που οι δύο πλευρές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ζητούν ενίσχυση των εργαλείων για την αντιμετώπιση των «επίμονων δυσκολιών στις αγροτικές αγορές», ιδιαίτερα στους τομείς του γάλακτος, του κρέατος, φρούτων και λαχανικών.

Φυσικά, οι δύο χώρες δεν παραλείπουν να διαμηνύσουν τη στήριξή τους για «μια οικονομική και μια νομισματική ένωση» «πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική», από την οποία θα ωφεληθεί το σύνολο της ΕΕ και «απέναντι στις αβεβαιότητες και τους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο», θα συμβάλουν «στην ανάπτυξη, τη σύγκλιση και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Οσον αφορά τους κλάδους που ιεραρχείται η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, γίνεται ειδική αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Λυών - Τορίνο, σε «βιομηχανικές συνέργειες» και «συντονισμένες στρατηγικές για την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση».

Οι δύο χώρες επισημαίνουν ότι παραμένουν σε «κινητοποίηση» για τη Συρία, στο πλαίσιο του διεθνούς «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού αλλά και μεταξύ άλλων ότι «συνεργάζονται εξίσου για τη Λιβύη», στέλνοντας νέα μηνύματα για την ετοιμότητά τους για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ