Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Ρωσία θέλει και τους Κούρδους στις διαπραγματεύσεις

Πείνα και δραματικές ελλείψεις αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά σε πολιορκημένες περιοχές, αναφέρει έκθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Licence restricted for use up

Πείνα και δραματικές ελλείψεις αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά σε πολιορκημένες περιοχές, αναφέρει έκθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
ΜOΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σημασία συμμετοχής των Κούρδων της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών που μετά από πολλές αναβολές προγραμματίζονται για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μάρτη, στη Γενεύη, σημείωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τέλος συνάντησης που είχε στη Μόσχα με τον πρόεδρο του «Κινήματος Πλουραλιστικής Κοινωνίας Συρίας», Ράντα Κασίς.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ακόμη ότι στη συνάντησή τους οι Σεργκέι Λαβρόφ και Ρ. Κασίς υπογράμμισαν «την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης βιώσιμων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», στις οποίες θα «συμπεριλαμβάνονται όλες οι συριακές πλευρές και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι των κουρδικών δυνάμεων, όπως προβλέπεται από τη δήλωση του Μονάχου κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας».

Μάχες και επιδρομές

Την ίδια ώρα, η εύθραυστη συμφωνία παύσης πυρός εξακολουθεί να τηρείται παρά τις μεμονωμένες παραβιάσεις. Πάντως, σε χτεσινές μάχες στην κεντρική επαρχία Χάμα με δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην εκεχειρία (σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων ΣΑΝΑ), ο συριακός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα».

Επιπλέον, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ιμπεριαλιστικό παραμάγαζο, ανακοίνωσε ότι ο οπλαρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Ομαρ αλ-Σισάνι (που χαρακτηρίζεται και σαν «υπουργός Αμυνας» των τζιχαντιστών), είναι σοβαρά τραυματισμένος και νοσηλεύεται στη Ράκα της Συρίας, διαψεύδοντας έτσι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι σκοτώθηκε σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην πόλη αλ Σαντάτι.

Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η έκθεση της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» σε σχέση με τη συνεχιζόμενη λιμοκτονία και πείνα χιλιάδων παιδιών και βρεφών σε περίπου 20 περιοχές που γίνονται μάχες και η βοήθεια διεθνών οργανώσεων αρωγής είτε φτάνει αποσπασματικά, είτε καθόλου... Στην ίδια έκθεση υποστηρίζεται ότι το 1/3 των αμάχων σε πολιορκημένες περιοχές συχνά εξασφαλίζουν μόλις ένα πιάτο φαΐ για όλο το 24ωρο και ότι πολλοί αναγκάζονται να τραφούν ακόμη και με γρασίδι λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα, αλλά και της αισχροκέρδειας μαυραγοριτών που έχουν ανεβάσει τις τιμές δημητριακών, ρυζιού και αλευριού στα ύψη.

Βρήκαν φακέλους με χιλιάδες ονόματα τζιχαντιστών

Η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» μετέδωσαν πως ήρθαν στην κατοχή τους φάκελοι με τα αναλυτικά προσωπικά δεδομένα 22.000 μελών του «Ισλαμικού Κράτους», τα οποία φέρεται πως τους έδωσαν είτε Κούρδοι μαχητές της Συρίας που τα κατάσχεσαν στα πεδία συγκρούσεων, είτε (άγνωστο πώς) στελέχη των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Τα παραπάνω ΜΜΕ υποστηρίζουν πως διαθέτουν επίσης αιτήσεις ένταξης ανθρώπων από 55 χώρες που έχουν καταταγεί στις τάξεις της οργάνωσης. Ειδικότερα όσον αφορά στα στοιχεία που δόθηκαν στο «Sky News», αυτά φέρεται να είχαν ως πηγή τους πρώην «μαχητή» του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος» με το όνομα Αμπού Χάμεντ. Φέρεται να μεταβίβασε τα στοιχεία σε δημοσιογράφο στην Τουρκία, εξηγώντας ότι εγκατέλειψε τις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» έπειτα από «την κατάρρευση των ισλαμικών αξιών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εγκαταλείψει το στρατηγείο της στη Ράκα και το έχει μεταφέρει στην έρημο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ