Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό δικαστική εποπτεία και το πρακτορείο «Τζιχάν»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα παρέμβαση κρατικών μηχανισμών εναντίον αντικυβερνητικών ΜΜΕ αποτελεί η δικαστική εποπτεία στην οποία τέθηκε, αργά προχτές το βράδυ, και το πρακτορείο «Τζιχάν» («Cihan»), τρεις μόλις μέρες μετά την αντίστοιχη απόφαση για την εφημερίδα «Ζαμάν». Η εξέλιξη σημειώθηκε με εισήγηση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι τρεις διαχειριστές που ορίστηκαν είναι οι ίδιοι στα δύο μέσα.

Τόσο η «Ζαμάν» όσο και το «Τζιχάν» ανήκουν στον όμιλο «Φεζά Γκαζετετσιλίκ», ο οποίος συνδέεται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην στενό σύμμαχο των Ερντογάν - Νταβούτογλου, αλλά νυν αντίπαλό τους, Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο όμιλος κατηγορείται ότι στηρίζει την «τρομοκρατική οργάνωση» της οποίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, ηγείται ο Γκιουλέν και η οποία φέρεται να επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, χτες, εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φ. Γκιουλέν, αυτή τη φορά από την Εισαγγελία της ανατολικής επαρχίας Ερζουρούμ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», το συγκεκριμένο ένταλμα αφορά και τον αδελφό του Φ. Γκιουλέν, Σαλίχ. Οι κατηγορίες αφορούν σε «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», «παράβαση του Συντάγματος» και «μέγιστη απάτη». Εντάλματα σε βάρος του Γκιουλέν - ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες ζει στις ΗΠΑ - έχουν εκδοθεί πολλά τους τελευταίους μήνες, με αρκετά μάλιστα να συνοδεύονται και από αίτημα προς τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην έκδοσή του στην Τουρκία.

Πάντως, για τις διώξεις αντικυβερνητικών ΜΜΕ και επιχειρηματιών εκφράζουν αντιρρήσεις και δυνάμεις προερχόμενες από το κυβερνών ΑΚΡ. Πριν από μερικές μέρες, ο συνιδρυτής του κόμματος και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, διαφωνώντας ουσιαστικά με τις συλλήψεις στελεχών του ομίλου «Μποϊντάκ» (επίσης, συνδέεται με τον Γκιουλέν), εξήρε την «προσφορά» των συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εξέφρασε την ευχή να μη δοθεί περαιτέρω συνέχεια στις συλλήψεις τους. Τέλος, να σημειώσουμε ότι η «Ζαμάν» ήταν η εφημερίδα που σχεδόν καθημερινά φιλοξενούσε τον τελευταίο καιρό διάφορα ρεπορτάζ για τη «διάσταση απόψεων» εντός του ΑΚΡ και τις προετοιμασίες πρώην κεντρικών του στελεχών να αποχωρήσουν για να στήσουν νέο κόμμα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος - μετά από πραξικόπημα - της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα γίνει και το 5ο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ