Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ικανοποίηση» για το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «ικανοποίησή» της για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφραζε, χτες, η κυπριακή κυβέρνηση, την ώρα που το πολύωρο παζάρεμα που στήθηκε προχτές στις Βρυξέλλες είναι ολοφάνερο πως θα δώσει νέα ορμή στην επιθετικότητα του τουρκικού κεφαλαίου.

Ηδη, εδώ και μέρες υπήρχαν δημοσιεύματα για «ανταλλάγματα» που ζητά η Τουρκία (με τη στήριξη και χωρών όπως η Γερμανία) και στο Κυπριακό, προκειμένου να συμβάλει στην «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», με δεδομένο ότι η Κύπρος μπλοκάρει για χρόνια το «άνοιγμα» κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.

Ωστόσο, το παζάρεμα ευνοεί (αν όχι αναζητεί) και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση, που όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό επισημαίνει ότι από μια «λύση» του Κυπριακού μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στις σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, εφόσον η Αγκυρα επιδείξει «βούληση». Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί διαρροές σχετικά με τη μοιρασιά της Μόρφου (σημαντικό «φιλέτο» στα Κατεχόμενα) και δεν αποκλείεται ακόμα να «ανοίξουν» σύντομα τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο (άλλο επίσης σημαντικό «φιλέτο»). Χτες, υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, για να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, ζητήθηκε από την Τουρκία να «ανοίξει» τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κάτι που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τις μπίζνες πολλών πλευρών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Ανδρος Κυπριανού, πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τους αντιπροσώπους των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, θα επιδιώξει συναντήσεις με αξιωματούχους από το υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ θα έχει επαφές και με την παροικία. Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί θα πρόκειται για ξεπούλημα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία και την έναρξη νέων προβλημάτων για την Κύπρο», ενώ εξηγώντας το σκοπό του ταξιδιού ανέφερε: «Θέλουμε να διαβιβάσουμε τις δικές μας θέσεις σε όλους αυτούς τους αξιωματούχους που θα συναντήσουμε. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε από τις εξελίξεις με δύο έννοιες: Η μία είναι γιατί ακούγονται θέσεις και τοποθετήσεις που μας προβληματίζουν για το περιεχόμενό τους, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει και η καθυστέρηση που υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ