Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αναφορά στον Γκρέκο» στο Θέατρο «Ιλίσια»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Θέατρο «Ιλίσια» η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου. Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Σε αυτήν την «πνευματική αυτοβιογραφία» - όπως χαρακτηρίζει το έργο ο ίδιος ο συγγραφέας του - πρωταγωνιστεί η ασκητική, «καζαντζάκεια» μορφή του Τάκη Χρυσικάκου, που κάνοντας τον απολογισμό της ζωής του, δίνει αναφορά στον «παππού», όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο. Ο Χρυσικάκος, ως σκηνοθέτης, κατάφερε να χωρέσει τους σημαντικότερους σταθμούς της πνευματικής βιογραφίας του Καζαντζάκη σε μια παράσταση λιτή και ενδιαφέρουσα, με στίγμα μινιμαλιστικό, σε έναν καθηλωτικό μονόλογο, που, με αφετηρία τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, ξεδιπλώνεται σε πλάτος και βάθος, στο τεράστιο εκτόπισμα του μεγάλου Κρητικού.

Οργανικό στοιχείο της παράστασης η μουσική, δεμένη πάντα με την κρητική γη... Καπετάν Μιχάλης, Αλέξης Ζορμπάς... Τα μουσικά ιντερμέδια συνομιλούν και σχολιάζουν το υποκριτικό μέρος. Εξαίρετοι στο ρόλο τους οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης - κλασική κιθάρα και τραγούδι - και Γεωργία Νταγάκη - λύρα και τραγούδι. Δομικό στοιχείο της παράστασης η οριοθέτηση του οπτικού, μαυρόασπρου, αρχειακού, φωτογραφικού υλικού. Με τη μεγάλη φωτεινή οθόνη που στοιχειοθετεί σκηνογραφικό φόντο να μετατρέπεται σε «οικογενειακό» φωτογραφικό άλμπουμ που το θεατρικό κείμενο «ξεφυλλίζει» ευρηματικά στο διάβα του προς τα μπρος... Φτάνοντας τέλος σε ένα οπτικά εντυπωσιακό φινάλε, με την κουρασμένη και κυρτή φιγούρα του Καζαντζάκη να μεγαλώνει μπροστά στη φωτεινή επιφάνεια, να γίνεται τεράστια σκιά που βαδίζει αργά και μας αφήνει πίσω της, δίπλα στον άγριο, ανυπόταχτο αετό που τον συνοδεύει...


Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης, (από αριστερά) Γ. Νταγάκη, Τ. Χρυσικάκο, Μ. Ανδρουλιδάκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης, (από αριστερά) Γ. Νταγάκη, Τ. Χρυσικάκο, Μ. Ανδρουλιδάκη

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ