Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες κινεζικές αντιδράσεις για την ανάπτυξη του THAAD

Απειλείται η παγκόσμια σταθερότητα, λέει το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη σφοδρή της αντίδραση για τα σχέδια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας να ενισχύσουν τον υπερσύγχρονο οπλισμό που ήδη διατηρούν στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασε ακόμα μία φορά η Κίνα.

Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, επανέλαβε ότι «μας ανησυχεί έντονα η πιθανή ανάπτυξη» του αμυντικού πυραυλικού συστήματος THAAD, συμπληρώνοντας ότι το πεδίο εφαρμογής στο οποίο μπορεί να επέμβει το THAAD ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χερσονήσου, φτάνει έως την ασιατική ενδοχώρα, κάτι το οποίο «δεν απειλεί απευθείας μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα της ασφάλειας της Κίνας, αλλά επίσης βλάπτει και την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Σινχουά».

«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στο να χρησιμοποιεί η οποιαδήποτε χώρα το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο ως δικαιολογία για να προσβάλλει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο Γου Κιάν, προσθέτοντας ότι «ο κινεζικός στρατός θα διαφυλάξει σθεναρά την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Στο μεταξύ, χτες, οι ΗΠΑ αναμενόταν να καταθέσουν προσχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο την επέκταση των κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας. Προχτές, στη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στην Ουάσιγκτον, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη «σημασία» να υπάρξει «μια σθεναρή και ενιαία διεθνής αντίδραση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

  • Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα οπλικά συστήματα της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο εκπρόσωπος του βιετναμέζικου ΥΠΕΞ, Λε Χάι Μπινχ, είπε πως οι δραστηριότητες της Κίνας παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία του Βιετνάμ και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελεύθερη διέλευση στην περιοχή και κάλεσε το Πεκίνο να φερθεί υπεύθυνα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ