Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουγάδα...

Δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ, το οποίο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνει» στις λαϊκές συνειδήσεις, αξιοποιώντας το οξυμένο πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Είναι και η ΕΕ («Ευρώπη» τη βαφτίζουν), η οποία «στήθηκε ως το μαγικό πείραμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας» και «ως θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων», αλλά «αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», όπως διαλαλούσε προχτές από το πρωτοσέλιδό της η «Αυγή»! «Κατώτερη των περιστάσεων» η συνειδητότατη επιλογή της λυκοσυμμαχίας να ανοιγοκλείνει τα σύνορα ανάλογα με τους κάθε φορά στόχους του κεφαλαίου, «κατώτερη των περιστάσεων» η Σένγκεν, το Δουβλίνο και οι υπόλοιπες αντιλαϊκές συμφωνίες που εγκλωβίζουν χιλιάδες κόσμου αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και «θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων» η ιμπεριαλιστική Ενωση, που σκορπάει κρίσεις, φτώχεια και δυστυχία στους λαούς της και ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, όπως και στη Συρία. Μιλάμε όχι για απλό «ξέπλυμα», αλλά για κανονική μπουγάδα...

Ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή

Στις 20 και 21 Μάη του 2012, έγινε στο Σικάγο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες πριν, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε τα εξής ανάμεσα σε άλλα: «Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει στόχο να ενισχύσει παραπέρα την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, ορκισμένο εχθρό του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης (...) Με τη Σύνοδο του Σικάγου, το ΝΑΤΟ επιδιώκει την προώθηση της "νέας στρατηγικής αντίληψης", που εγκρίθηκε στη Λισαβόνα (Νοέμβρης 2010), η οποία: (...) Διευρύνει τα πλαίσια δράσης του έναντι των δήθεν "νέων" και "ασύμμετρων απειλών", τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επέκταση της δράσης του, όπως: κυβερνο-επιθέσεις, πειρατεία, "τρομοκρατία", διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, "ενεργειακή ασφάλεια", κλιματικές αλλαγές, μετανάστευση, έλλειψη νερού κ.ά.». Οπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, που φέρουν τη σφραγίδα και της ελληνικής κυβέρνησης, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό, μόνο τυχαία και συγκυριακή δεν είναι...

Ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι

«Να παρέμβει ο στρατός για το Προσφυγικό», ουρλιάζει γνωστός δημοσιογράφος από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, επικαλείται το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου ο στρατός πλημμύρισε τους δρόμους μετά τις επιθέσεις οπαδών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι, για να δικαιολογήσει την πρότασή του. Και για να γίνει πιο εύπεπτη η υστερική του επιμονή στο να αναλάβει δράση ο στρατός, ισχυρίζεται ότι έτσι θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στους χιλιάδες πρόσφυγες και ταυτόχρονα θα εμπεδώνεται κλίμα ασφάλειας στους πολίτες. Βέβαια, οι απόψεις αυτές δεν είναι ενός γραφικού δημοσιογράφου. Αντανακλούν γενικότερες σκέψεις και σχεδιασμούς, για την εφαρμογή των οποίων χρειάζεται να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Αλλωστε, τα σχέδια να αξιοποιηθεί ο στρατός εν καιρώ ειρήνης, για να περιφρουρήσει την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, δεν είναι νέα. Σαν δυνατότητα υπάρχει στα κείμενα και τις αποφάσεις της ΕΕ, με τη συμφωνία μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι και χρειάζεται επαγρύπνηση από το λαό και ετοιμότητα από το κίνημα να απαντήσει.

Η Ευρώπη αλλάζει...

Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για το πόσο άνεμος αλλαγής, όπως λέει ξανά και ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσάει στην ΕΕ, μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και αλλού, και για το διά ταύτα του φλερτ ΣΥΡΙΖΑ - ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ας ρίξει μια ματιά στο χτεσινό δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο «Οι προτεραιότητες του ΕΚ για οικονομία, κοινωνία και εσωτερική αγορά για το 2016»: «Το ψήφισμα της Maria Joao Rodrigues (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), το οποίο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 203 ψήφους κατά και 50 αποχές, τονίζει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η ευελιξία που αυτό παρέχει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού». Κοινώς, οι Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας (για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την ανάληψη της αστικής διαχείρισης με τη στήριξη «Μπλόκου» και Πορτογαλικού ΚΚ) συστήνουν «πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας», του κειμένου που είναι βγαλμένο από τα πιο μαύρα κιτάπια του κεφαλαίου και τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα. Τόσο αλλάζει η μαύρη ΕΕ και η σοσιαλδημοκρατία της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1802 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1896 Γεννιέται ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Β' Γραμματέας του Κόμματος των Μπολσεβίκων - ΚΚΣΕ (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1946 - 1947).

1911 Η συζήτηση στην Αναθεωρητική Βουλή, για τη γλώσσα στην οποία θα γραφεί το Σύνταγμα της Ελλάδας, προκαλεί μεγάλης έκτασης συγκρούσεις. Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Φιλοσοφικής πρωτοστατούν υπέρ της καθαρεύουσας.

1913 Ο Ελληνικός Στρατός ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Ηπείρου (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1942 Δραπετεύει από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1973 Ενας εκδότης και δέκα δημοσιογράφοι καλούνται από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ να καταθέσουν για το «σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ» (την παρακολούθηση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις μυστικές υπηρεσίες).

1973 Οι κάτοικοι του Καματερού διαμαρτύρονται για την απόφαση της χούντας να απαλλοτριώσει τα χωράφια τους. Διαμαρτυρία του ΚΚ Γαλλίας για την τρομοκρατία της χούντας κατά των φοιτητών. Η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι δημοσιογράφοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1980 Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Τίθεται τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία διήρκεσε τριάντα χρόνια.

1986 Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1993 Συγκλονίζεται από έκρηξη βόμβας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους πέντε άτομα και δεκάδες τραυματίζονται.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org