Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου

  • Πυκνώνουν οι βομβαρδισμοί από το τουρκικό πυροβολικό στις περιοχές της Βόρειας Συρίας, ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις
  • Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνουν οι έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες της 25ης Φλεβάρη στη Γενεύη

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βάλλουν τα συριακά εδάφη
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βάλλουν τα συριακά εδάφη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολλαπλασιάζονται, μέρα με τη μέρα, οι επικίνδυνες εξελίξεις στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, έπειτα από τη νέα οξεία κλιμάκωση των επιθέσεων του τουρκικού πυροβολικού σε συριακές κουρδικές κοινότητες, όχι μόνο στην πόλη Αζάζ, όπως γινόταν από τις 13 Φλεβάρη, αλλά και στις πόλεις Αφρίν και Τζανταϊρούς. Επιπλέον, για πρώτη φορά χτες, μονάδες του τουρκικού πυροβολικού δεν βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων μαχητών και αμάχων της Συρίας μόνο από τη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Κιλίς, αλλά και από το έδαφος της (τουρκικής) επαρχίας Κιρικχάν, βάλλοντας τη νύχτα και το πρωί μεθοριακές συριακές κοινότητες με όλμους και πυραύλους, προκαλώντας (σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες) το θάνατο τουλάχιστον δύο αμάχων και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω, παίρνοντας, αργά ή γρήγορα, ακόμη και τη μορφή μίας χερσαίας επέμβασης. Χτες το πρωί, για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έφεραν μπουλντόζες του τουρκικού στρατού να πατούν σε συριακό έδαφος και να δημιουργούν αναχώματα κοντά στην κοινή μεθόριο. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία μεγαλύτερης κλιμάκωσης των σημερινών επιθέσεων, που συνιστούν αντικειμενικά παραβίαση του συριακού εδάφους, των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του λεγόμενου «διεθνούς δικαίου» που καταρρακώνεται, κάθε τόσο, από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...

Παράλληλα, φάνηκε ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, με την υποστήριξη των επιδρομών του «διεθνούς συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν περισσότερα εδάφη από τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη βορειοανατολική επαρχία Χασακέ και προωθούνταν προς το Σαντάντι, «προπύργιο» του ΙΚ από το οποίο απέχουν 5 χλμ.

Τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Αξίζει, επίσης, να παρατηρηθεί πως η επί του παρόντος άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν πολιτική κάλυψη στα προσχήματα της Αγκυρας και στις συνεχιζόμενες απροκάλυπτες επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού στα συριακά εδάφη, προκαλεί νέα ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι κάνουν αντιφατικές δηλώσεις όσον αφορά την κουρδική πολιτοφυλακή των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) στη Συρία και σημείωσε ότι η χρησιμοποίηση οργανώσεων αυτού του είδους στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) «αποτελεί ένδειξη αδυναμίας». Ο Τσαβούσογλου απαίτησε, μάλιστα, από τις ΗΠΑ να κόψουν τους δεσμούς με τους Κούρδους μαχητές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξέφρασε «λύπη» για την άρνηση της Δύσης να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» το κόμμα PYD, προσθέτοντας ότι θα επιδίωκε αργότερα το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, για να του εξηγήσει «πόσο βοήθησαν τους Κούρδους της Συρίας τα αμερικανικά όπλα».

Μπροστά σε όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας «τρομοκράτες» ή να επιρρίψει σε βάρος τους ευθύνες για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες της Αγκυρας.

Νωρίτερα, ο έτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σημείωσε ότι οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG που στηρίζουν οι ΗΠΑ, «δεν είναι μέρος των YPG που καταλαμβάνουν έδαφος πέριξ των πόλεων Αζάζ και Αφρίν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε χτες σε σουηδική εφημερίδα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς πως, μετά απ' όλα αυτά, θα πραγματοποιηθούν στις 25 Φλεβάρη οι έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη. Ο ίδιος κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να δουλέψουν ένα «συγκεκριμένο σχέδιο εκεχειρίας» και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί η κατάσταση «εκτός ελέγχου».

Επικοινωνία Πούτιν με βασιλιά Σαουδικής Αραβίας

Παράλληλα, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και το Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ενδιαφέρον «για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» και ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την πρόσκλησή του στο βασιλιά Σαλμάν να επισκεφτεί τη Ρωσία.

Από την άλλη, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν και οι παρατηρήσεις του σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, περί ανακατάληψης όλων των περιοχών της Συρίας. Ο Τσούρκιν σημείωσε ότι «δεν συμβαδίζει» η πρόσφατη δήλωση του Σύρου Προέδρου με τις θέσεις και τις προσπάθειες της Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών και τις συζητήσεις για εκεχειρία. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία βοήθησε τον Ασαντ να αναστρέψει την πορεία του πολέμου, ότι η Μόσχα εργάζεται για την ειρηνική επίλυση στη Συρία και γι' αυτό το λόγο η απόπειρα ανακατάληψης όλης της συριακής επικράτειας θα είναι «ανώφελη προσπάθεια», που θα σύρει επ' αόριστον τη χώρα σε εμπόλεμη σύρραξη.

Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στη Συρία είναι ανάλογη με αυτή που είχε διαμορφωθεί τη δεκαετία του '90 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου «οι προσπάθειες Κροατών και Σέρβων» να εξασφαλίσουν εδάφη οδήγησε σε εθνοκάθαρση. Τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ, τονίζοντας ότι η «εμφάνιση του Κουρδιστάν θα προκαλούσε τη διάλυση τριών χωρών: της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορθάνοιχτοι πολλοί «δίαυλοι» συντονισμού(2016-09-09 00:00:00.0)
Η τουρκική επέμβαση περιπλέκει τις κόντρες(2016-08-30 00:00:00.0)
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία νέος κρίκος στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών(2016-08-28 00:00:00.0)
Τουρκική χερσαία επέμβαση(2016-08-25 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σενάρια για τουρκική επέμβαση(2015-07-01 00:00:00.0)
Ερευνα του Κολούμπια συνδέει την Τουρκία με τους τζιχαντιστές(2014-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ