Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12364

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν στα μπλόκα κόντρα σε τρομοκρατία και ελιγμούς

ΣΕΛ.  15

Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα στο τραπέζι

Το μείγμα φοροληστείας, περικοπών και αναδιαρθρώσεων συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτο

Ανοιχτά και απροκάλυπτα, για μια ακόμη φορά, ομολογείται ότι το «δημοσιονομικό κενό» θα συμπληρωθεί με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, τόσο από την πλευρά της κατακρεούργησης των συντάξεων και των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και από την πλευρά της απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε φτωχομεσαίους αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.

Οι εκπρόσωποι, δε, του κουαρτέτου επιμένουν στην ανάγκη γρήγορης προώθησης των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (Ασφαλιστικό, Εργασιακά κ.λπ.), που ονομάζουν «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις»...


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολύτιμος ο χρόνος που «τρέχει»

Με διαρροές στον Τύπο για την «αξιολόγηση» και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα και διεύρυνσή της με νέα μέτωπα σε βάρος του λαού.

Ετσι, δίπλα στο Ασφαλιστικό, που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες, προστίθεται τώρα το Φορολογικό. Για τους μεν αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες, η φοροαφαίμαξη που τους ετοιμάζει και αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστή και ψηφισμένη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Για τους δε εργαζόμενους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως κρύβει επώδυνες εκπλήξεις, που θα πλήξουν κι άλλο το ήδη «μαδημένο» λαϊκό εισόδημα.

Και βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από τις βασικές προβλέψεις του μνημονίου είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων.

Ειδικά γι' αυτό το «πακέτο μέτρων» που αφορά στα Εργασιακά, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η μεγαλοεργοδοσία έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν πρόσφατα την αναθεωρημένη «Κοινωνική Χάρτα» της ΕΕ, που θεσμοθετεί τη δυνατότητα της ανταπεργίας (lock out).

Μόλις χτες, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους απασχολούμενους στα «πεντάμηνα», επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά!

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, που προβάλλεται και σαν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», είναι πλέον εμφανές ότι το σχέδιο που διαμορφώνεται, θα είναι πολύ χειρότερο από το έκτρωμα που παρουσίασε με την πρότασή της η κυβέρνηση.

Από αυτή τη σκοπιά, ελάχιστη αξία έχει η προσπάθεια που κάνει να ελιχθεί με προσκλήσεις για διάλογο, όταν είναι βέβαιο ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα συζητάει και καταλήγει σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα αύξησης των εισφορών και μείωσης των παροχών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς προσαρμογής που θα επιλεγούν στο τέλος, για να διασκεδαστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «βελτιωτικά» τάχα μέτρα, είναι «αέρας κοπανιστός» και δείχνουν τα περιορισμένα περιθώρια που έχει να ελιχθεί απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει τις επείγουσες και αδιαπραγμάτευτες για κάθε κυβέρνηση ανάγκες του κεφαλαίου, σε συνθήκες μάλιστα που η οικονομία δυσκολεύεται πολύ να ανακάμψει.

Επομένως, η περίοδος που διανύουμε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι περίοδος «νηνεμίας» σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης. Το αντίθετο συμβαίνει. Στο παρασκήνιο, όχι μόνο ενισχύονται με νέα μέτρα μέτωπα που είναι ανοιχτά, όπως το Ασφαλιστικό, αλλά ανοίγουν κι άλλα.

Κάθε παραίτηση, αναμονή ή καθυστέρηση στην καλύτερη οργάνωση της πάλης μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε χειρότερη θέση, στην αντιπαράθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Με σχέδιο, δουλειά στους κλάδους, οργάνωση και διεύρυνση της συσπείρωσης στα σωματεία, με νέες πρωτοβουλίες και δυνάμωμα της συμβολής των εργαζομένων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των αποφάσεων, τα συνδικάτα χρειάζεται να κατοχυρώσουν τα βήματα που έκαναν το προηγούμενο διάστημα, να προετοιμαστούν για κλιμάκωση με όλες τις μορφές.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο χρόνος που τώρα «τρέχει» είναι πολύτιμος και πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Ασφαλιστικό παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, η απάντηση με 48ωρη γενική απεργία πρέπει κυριολεκτικά να τραντάξει τα πάντα!


Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ
Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το δίλημμα είναι επιχείρηση που θα δουλεύει για το κεφάλαιο ή για το λαό;

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, βρέθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αντιπροσωπεία στελεχών του Κόμματος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα είναι σταθερά στο πλευρό τους στον αγώνα για να αποτραπούν τυχόν απολύσεις ή μειώσεις μισθών, για να εμποδιστούν τα σχέδια κατατεμαχισμού και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καθημερινή δράση και προετοιμασία για νέα απεργία

ΣΕΛ.  9
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά!

ΣΕΛ.  10
ΕΕΔΥΕ
Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Κάλεσμα για κινητοποίηση την Πέμπτη 25/2, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας


ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org