ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καλεί σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την Πέμπτη 25/2, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Από κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνάντησης των Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου
Από κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνάντησης των Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Πέμπτη 25/2, στις 6 μ.μ., ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας και να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί με ανακοίνωσή της τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών», καταδικάζοντας αποφασιστικά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τους καλεί με τη συμμετοχή τους: «Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Να καταγγείλουμε την αποκαλούμενη "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ακολουθώντας την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».

Δυναμώνουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων!

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει επίσης τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι πρότεινε από κοινού με την Τουρκία και τη Γερμανία την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο στο όνομα της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες.

Οπως υπογραμμίζει, «το ΝΑΤΟ είναι μακελάρης των λαών, είναι δολοφονικός πολεμικός μηχανισμός, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά - όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση - τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υποστηρίζουν τις "γκρίζες ζώνες", με τις οποίες η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας».

Ακόμα, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει πως «η επίκληση του προσφυγικού προβλήματος - που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν - γίνεται μοχλός για την προώθηση των επιδιώξεων για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την "ομπρέλα" των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή συνδέεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και νέα επέμβαση στη Λιβύη».

Και καταλήγει: «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Δυναμώνουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων!».

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επιμένει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την επικίνδυνη εμπλοκή!

Η ενεργός στρατιωτική εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο «μας προσθέτει άλλη μια δύναμη», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας...

Την επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «κουκουλώσει» τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, επανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha».

«Πατώντας» πάνω στις αλλεπάλληλες κοινές ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο, οι οποίες συνεχίστηκαν και εντάθηκαν σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Δ. Βίτσας επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» και την ανάληψη στρατιωτικής αποστολής από τη λυκοσυμμαχία στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Ολοι ξέρουν πολύ καλά», είπε, «ότι οι ασκήσεις στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο στο Αιγαίο γίνονται επί χρόνια. Τώρα, συγκεκριμένα, υπάρχει μια συμφωνία που αφορά μια συγκεκριμένη αποστολή, μιας συγκεκριμένης δύναμης του ΝΑΤΟ. Αυτή η αποστολή βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Τουρκίας. Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος, η καταγραφή, η πληροφόρηση που αφορά τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές».

«Αρα, σε εμάς προσθέτει άλλη μια δύναμη», προσθέτει, συνεχίζοντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επικίνδυνη εξέλιξη, «άλλο ένα στοιχείο πάνω σε αυτό που λέγαμε ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει πρώτα και κύρια να γίνεται στα παράλια ή εντός της Τουρκίας».

«Μετά γίνεται μια συζήτηση σεναρίων», συμπλήρωσε, σπεύδοντας να απαξιώσει ως «σενάρια» τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, που επιβεβαιώνονται από την ίδια την πραγματικότητα, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, με τις «πλάτες» ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Καλά είναι τα σενάρια», αναφέρει, «καλό είναι να έχει κάποιος το νου του για το γεγονός ότι σε μια συμφωνία κάποιος έρχεται και με τις άλλες του σκέψεις, αλλά αυτό έχει να κάνει με το επιχειρησιακό πλάνο».

Ειδικά για το τελευταίο, επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αποστολή της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο γίνεται σε συνεργασία με κέντρα που μόνο... «αθώα» δεν κινούνται και σε αυτό και σε άλλα ζητήματα: «Σε όλη τη δομή της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας είναι σε γνώση η συμφωνία και συνδιαμορφώνουμε το επιχειρησιακό πλάνο, με τον Γερμανό, τον Αμερικανό, τον Καναδό, τον Τούρκο και βεβαίως ο Ελληνας», αρμόδια στρατιωτικά στελέχη συμμετεχουσών στη ΝΑΤΟική δύναμη χωρών.

«Είναι ξεκάθαρο», ισχυρίστηκε, «δεν έχει σε τίποτα αυτή η αποστολή να κάνει με το ζήτημα ότι ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα διαφυλάσσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις»...

Χαρακτηριστικά, βέβαια, ο ίδιος αναγκάστηκε να προσθέσει: «Αν ρωτήσει κάποιος τι θα γίνει αν η Τουρκία κάνει κάποιες παραβιάσεις στον εναέριό μας χώρο, η απάντηση είναι ότι θα γίνει αυτό που γινόταν πάντοτε. Θα αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε τη συμφωνία και κατά τ' άλλα να διατηρούμε τις πάγιες θέσεις και τα πάγια κυριαρχικά μας δικαιώματα που έχουμε σε όλο το Αιγαίο». Επιβεβαίωσε έτσι πόσο ανυπόστατοι είναι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι τάχα «Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν η καθεμιά στη δική της πλευρά» και ότι δήθεν αυτό θα διασφαλίζεται από τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο...

Σήμερα στην Ολομέλεια η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Παφίλης, προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. Στο κείμενό της επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«Η γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλίων, που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, μετά από κοινή πρόταση των κυβερνήσεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ενισχύει τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και διαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας είναι έωλοι, αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ υποθάλπει τις διεκδικήσεις της».

  • Ανακοίνωση ενάντια στην παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες και τα ψέματα που λέει στο λαό είναι πολύ μεγάλα (...) Επιχειρεί να εμφανίσει το ΝΑΤΟ ως "άγγελο φύλακα", όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας δολοφονικός μηχανισμός επεμβάσεων και πολέμων κατά των λαών, που δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, υποστηρίζοντας "γκρίζες ζώνες" (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις επιλογές της αποδεικνύει ότι σε όλους τους τομείς συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που ακολουθούσαν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Και προσθέτει: «Ο λαός δικαιολογημένα ανησυχεί από αυτές τις εξελίξεις. Ομως, αυτό δεν αρκεί. Για να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν χρειάζεται να υψώσουμε πιο αποφασιστικά τη φωνή μας και να δυναμώσουμε τη δράση και την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και για την αποδέσμευσή της από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Νέα σύννεφα πολέμου από τη συσσώρευση ΝΑΤΟικών και άλλων πολεμικών πλοίων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατά την χτεσινή περιοδεία του στη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προσφυγικές ροές, σημείωσε τα εξής:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή που δημιουργείται είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη φύλαξη των συνόρων. Ανοίγει ο δρόμος για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα νέα σύννεφα πολέμου δημιουργούνται στην περιοχή, κυρίως με τη συσσώρευση και τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων σε όλο το Αιγαίο, τόσο ΝΑΤΟικών όσο και άλλων δυνάμεων.

Και βέβαια, ανησυχούμε και με τις χτεσινές εξελίξεις και για την κατάσταση στη Συρία σε σχέση και με την Τουρκία και τη ΝΑΤΟική παρέμβαση, αλλά και με τις εξελίξεις στη Λιβύη, που απ' ό,τι φαίνεται επίκειται επέμβαση το επόμενο διάστημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ