Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενα άλλο ΝΑΤΟ είναι... εφικτό

Μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινιό, που μέσα στη βδομάδα είπε ότι «βεβαίως θέλουμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ και το είπαμε και στο συνέδριό μας, αλλά δεν είναι προτεραιότητά μας», ήρθε και η σειρά του βουλευτή Μπαλαούρα να πάρει τη σκυτάλη της - ΠΑΣΟΚικής κοπής - εξαπάτησης. Τι είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη; Οτι «το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά με το Προσφυγικό γιατί είναι μια πολεμική μηχανή», κι ακόμα ότι «η στρατηγική μας απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν άλλαξε, αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε λόγω των πιεστικών συγκυριών»! Δεν πρόκειται απλά για κοροϊδία κατάμουτρα. Πρόκειται για κάλεσμα συμβιβασμού εντός των τειχών του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, από αυτά όπου η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός έχουν πάρει άριστα εδώ και χρόνια, δηλητηριάζοντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οδηγώντας, έτσι, τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς ολοταχώς, όλο και πιο βαθιά, στους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Αυτό το «φαρμάκι» δεν πρέπει να βρει δρόμο να περάσει...

Υποκρισία στο... κόκκινο

Χτυπάει κόκκινο η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης και των στελεχών τους. «Πού οδηγεί η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΕ να αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;» απηύθυνε ερώτημα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου. «(...) η συναίνεσή της (σ.σ.: της κυβέρνησης) στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες», απάντησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ προχτές ο αν. υπουργός Αμυνας, επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, είπε: «Ολοι ξέρουν πολύ καλά ότι οι ασκήσεις στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο στο Αιγαίο γίνονται επί χρόνια. Τώρα, συγκεκριμένα, υπάρχει μια συμφωνία (...) Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος, η καταγραφή, η πληροφόρηση που αφορά τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές». Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας: Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, υποβάλλοντας στη λυκοσυμμαχία κοινό αίτημα με τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Τουρκίας. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι που συνεχίζει ακατάπαυστα να διοργανώνει και να φιλοξενεί εδώ ΝΑΤΟικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Στελέχη της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι που έκαναν ανοιχτά πρόταση για νέα ΝΑΤΟική βάση, στην Κάρπαθο, για επέκταση της ήδη υπάρχουσας στη Σούδα, για παροχή υποστήριξης από τις εν Ελλάδι στρατιωτικές υποδομές στον πόλεμο των ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της «τρομοκρατίας», στις νέες ιμπεριαλιστικές τους επιχειρήσεις, βασικά, σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, με ό,τι κινδύνους αυτή η παραπέρα εμπλοκή συνεπάγεται για το λαό μας.

Ανακάλυψαν την πυρίτιδα...

Δίχως άλλο, το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιο για νόμπελ. Βρήκε - λέει - την απάντηση στην καπιταλιστική κρίση. Ποια είναι; Η κοινωνική οικονομία! Και την παρουσιάζει σε ημερίδα που διοργανώνει, με το βαρύγδουπο τίτλο «Κοινωνική Οικονομία: Απάντηση στην κρίση - Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας - Δημιουργούμε τις δικές μας δουλειές». Δεν ξέρουμε για νόμπελ, αλλά ίσως ένα βραβείο υποκριτικής θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις. Εμπόριο ελπίδας στήνουν ξανά, παίζοντας με την αγωνία των ανέργων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για μια ξαναζεσταμένη σούπα - θυμίζουμε ένθερμος υποστηρικτής της ήταν ο Γ. Α. Παπανδρέου, που εισήγαγε και σχετικό νόμο - που αξιοποιείται για να καλλιεργήσει προσμονή και αυταπάτες στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, ότι λύση στο πρόβλημά τους θα δώσει η ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας», η μετατροπή δηλαδή των ίδιων σε επιχειρηματίες. Ετσι «κουκουλώνονται» οι πραγματικές αιτίες της ανεργίας, εξατομικεύεται η «ευθύνη» του ανέργου για την ανεργία του, έτσι θα έχει... «ευκαιρίες»!

Πολύ χρήσιμο εργαλείο, ειδικά σε συνθήκες που όπως όλα δείχνουν η ανεργία ακόμα και σε συνθήκες ανάκαμψης θα καταγράφει μεγάλα ποσοστά. Κάτι ήξεραν οι σοσιαλδημοκράτες που το εφηύραν. Σιγά που δεν θα το χρησιμοποιούσαν οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητά βιογραφικά!

Χαρακτηριστικά δομής και στελέχωσης επιχειρηματικού ομίλου αποκτά ανοικτά η ΝΔ στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως ικανότερη αστική πολιτική δύναμη στη διαχείριση της εξουσίας των μονοπωλίων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πρεμούρα της να δημοσιοποιήσει «Ανοικτή Πρόσκληση», αναζητώντας «υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας που θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό της πρόγραμμα». Για δε τα ...τυπικά προσόντα, ορίζει ότι «οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό ακαδημαϊκό τίτλο, άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, υψηλή επικοινωνιακή δεξιότητα και να έχουν: Τουλάχιστον 5 χρόνια εργασιακή εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Πραγματοποιήσει ή συντονίσει σχετικές έρευνες πολιτικής. Συμβουλευτική εμπειρία προς το ελληνικό ή άλλα κράτη». «Προτεραιότητα για την επιλογή θα έχουν όσοι εκπληρώνουν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια» διευκρινίζεται ακολούθως, ενώ ως αντικείμενό τους ορίζεται πως «η εργασία τους θα περιλαμβάνει: Τη συμμετοχή σε θεματικές ομάδες εργασίας. Την εκπόνηση προγραμματικών θέσεων. Τη συγγραφή κειμένων που θα συμπεριληφθούν στο τελικό παραδοτέο». Το νέο πρότυπο στελεχών για τα αστικά κόμματα είναι προφανώς «στελέχη του κουτιού», τεχνοκράτες ικανοί στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, που ούτως ή άλλως είναι δεδομένη όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση. Αλλωστε, σε αυτόν τον άξονα στήνει και την αντιπολιτευτική της τακτική η νέα ηγεσία της ΝΔ ως πιο ικανή για τη διαχείριση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1925 Η αγγλική Βουλή επικυρώνει το αγγλοϊταλικό σύμφωνο, με το οποίο η Αγγλία αναγνωρίζει την κατοχή της Δωδεκανήσου από την Ιταλία.

1946 Παρά τις μεθοδεύσεις του αστικού κράτους, του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και των ξένων συνδικαλιστών, που ήρθαν στην Ελλάδα, για να «εποπτεύσουν» την άλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το ψηφοδέλτιο του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία. Η νίκη στο ΕΚΘ δεν ήταν η μόνη. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα σε όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, κ.α. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της αντίδρασης θα εκτόπιζαν βίαια τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες των Συνδικάτων, φυλακίζοντας, εξορίζοντας - ακόμα και δολοφονώντας - τους κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες συνδικαλιστές.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον ΑΝ 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της. Μεγάλο τμήμα των μελών και στελεχών της πέρασαν στον ένοπλο αγώνα και συνέβαλαν στη συγκρότηση και τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την περίοδο 1946 - 1949. Χιλιάδες ήταν οι ΕΠΟΝίτες που οδηγήθηκαν στις φυλακές, στις εξορίες, που δολοφονήθηκαν από όργανα του αστικού κράτους.

1949 Δολοφονείται από τις αρχές του αστικού κράτους ο κομμουνιστής ηγέτης, συνδικαλιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσος Παπαρήγας. Ο Μήτσος Παπαρήγας υπήρξε ο πρώτος κομμουνιστής γραμματέας της ΓΣΕΕ, από το 8ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 1946, όπου τον είχαν εκλέξει αντιπρόσωπό τους οι εργάτες του Βόλου.

1967 Συναυλία του Μάνου Λοΐζου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάζει τα «Νέγρικα Τραγούδια».

1968 Στον απόηχο της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επήλθε ρήξη με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού, οι επικεφαλής της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδης, Ζωγράφου και Δημητρίου ανακοινώνουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωτικής ΚΕ του ΚΚΕ».

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αϊ - Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται κάτω από τα χώματα.

1973 Παρά την τρομοκρατία της χούντας, η Ομοσπονδία Εργατών Κεραμοποιών - Πλινθοποιών, Αγγειοπλαστών Ελλάδας αποφασίζει απεργία διαρκείας. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές. 24 Ελληνες και 135 Γάλλοι άνθρωποι του πνεύματος εκφράζουν από το Παρίσι την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές και καθηγητές της Ελλάδας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ