Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ελα να δεις», σήμερα στην Καισαριανή

Η κινηματογραφική λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» πιστή στο δίμηνο προγραμματισμό της, με θεματικό αφιέρωμα «Πόλεμος και Φασισμός», συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές της Τετάρτης, με δωρεάν είσοδο και με ανοιχτή συζήτηση μετά το πέρας κάθε προβολής. Σήμερα Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), θα πραγματοποιηθεί η προβολή της εξαιρετικής και επίκαιρης, σοβιετικής, αντιπολεμικής ταινίας του Ελεμ Κλίμοφ «Ελα να δεις» (1985).

Η ταινία φτιάχτηκε για την επέτειο των 40 χρόνων από τη θριαμβευτική νίκη του σοβιετικού λαού επί του ναζισμού. Η ιστορία της εκτυλίσσεται το 1943, κάπου στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Το ουσιαστικό κατόρθωμα της ταινίας του Κλίμοφ είναι η απεικόνιση της αληθινής φύσης και του πραγματικού χαρακτήρα του πολέμου. Αυτό συντελείται μέσα από το βλέμμα ενός αγροτόπαιδου που ξεθάβει ένα όπλο και το σκάει από το σπίτι του για να ενταχθεί στις γραμμές των παρτιζάνων που πολεμούν τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ο τίτλος της ταινίας βγαίνει μέσα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης και λειτουργεί υπαινικτικά στις εικόνες αποκάλυψης που ο δημιουργός καταθέτει. Εικόνες που καίνε το υποσυνείδητο: Ενα γερμανικό αεροπλάνο στον ουρανό βουίζει, ίδιος προάγγελος θανάτου... Αλεξίπτωτα φτερουγίζουν πέφτοντας και μοιάζουν με απειλητικά έντομα... Ενας αξιωματικός της ναζιστικής ομάδας «Einsatzgruppen» διατάζει την εξόντωση ενός χωριού. Η ταινία συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του είδους, ενδεχομένως, είναι η πιο «αφυπνιστική» αντιπολεμική, αντιφασιστική ταινία όλων των εποχών. Κανένα φιλμ «Αποκάλυψης» - κι είναι πολλά και δημοφιλή - δεν απεικονίζει τις «απάνθρωπες» συνέπειες του πολέμου που αποδεικνύεται σήμερα περίτρανα ότι είναι η συνέχιση της καπιταλιστικής ειρήνης, πιο αποτελεσματικά και παραστατικά από τα αθώα μάτια του έφηβου Φλόρια, από τα πυκνά δάση της Λευκορωσίας. Μάτια που στο τέλος της ταινίας καταντούν αγνώριστα γερασμένα, δυο τρύπες για μάτια, που μέσα τους αντικατοπτρίζεται η αμέτρητη φρικαλεότητα όσων αυτά «είδαν»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ