Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα για «το θέατρο στην Αντίσταση»

Αύριο Πέμπτη 18 και μεθαύριο Παρασκευή 19 Φλεβάρη στις 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο (Νέα Σκηνή) η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο «Θέατρο στην Αντίσταση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία - εισήγηση σχετική με τις αιτίες και τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε το θέατρο στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, στις περιοχές δηλαδή που απελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ από τη γερμανική και ιταλική κατοχή.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση από την πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ με το έργο «Η Μάνα του Αντάρτη», του Χάρη Σακελλαρίου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα που παρουσιάστηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα με θέμα σχετικό με την αντίσταση, αφού τα προγενέστερα είχαν πιο γενική θεματολογία. Το κείμενο, λοιπόν, είναι πρωτότυπο θεατρικό κείμενο της εποχής, γεγονός που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο συμβολισμό του. Εξάλλου, μέσα από την εκδήλωση γίνεται προσπάθεια να τονιστεί το γεγονός ότι μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες αναπτύχθηκε στις περιοχές που είχε απελευθερώσει ο ΕΛΑΣ μία τόσο μεγάλη πολιτιστική και θεατρική κίνηση, που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει ποτέ έως τότε ο τόπος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «είναι κι αυτή μια πλευρά του Αγώνα και μια προσφορά του Κόμματος που δεν πρέπει να λησμονούμε».

Την έρευνα, την εισηγητική ομιλία και τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η φιλόλογος Ρούλα Καρδάμη, ενώ οι ηθοποιοί της παράστασης είναι οι εκπαιδευτικοί Χάρις Αλατζά και Τάσος Γραμμένος και οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Μαδεμλή, Ελένη Γκιόκα και Σπύρος Κυανούρας.

Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις και συντελεστές της εποχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ