Associated Press |
Νεαροί με τα ντραμς τους έξω από το χώρο της Συνόδου, ζητούν να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί το πρωτόκολλο του Κιότο |
Υπό τις έντονες πιέσεις της ΕΕ να γίνει σεβαστό το Πρωτόκολλο το Κιότο, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, συνεχίστηκαν, σε χαμηλό επίπεδο, οι συνομιλίες της δεύτερης μέρας της διεθνούς συνάντησης για το Περιβάλλον και το Κλίμα.
Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει δύο βδομάδες, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 180 χώρες και οι υψηλόβαθμες συνομιλίες, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος, αναμένεται να αρχίσουν μετά την Πέμπτη. Οι χώρες - μέλη της ΕΕ, πάντως, με κοινή τους ανακοίνωση κατέστησαν σαφές ότι θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για την υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της συμφωνίας σημαντικής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είχε επιτευχθεί κατά τη σχετική σύνοδο του ΟΗΕ, το 1997. Στην ανακοίνωση καλούνται όλες οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους απέναντι στις καταστροφικές διαστάσεις που αρχίζει να λαμβάνει το φαινόμενο, σε όλο τον κόσμο, και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Στο στόχαστρο της ΕΕ, και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχουν βρεθεί, κατά κύριο λόγο, οι ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος απέκλεισε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ισχυριζόμενος ότι «αποτελεί μεροληπτική επιστημονική εκτίμηση σε βάρος των ΗΠΑ και θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας». Αμφιλεγόμενή στάση τηρεί μέχρι στιγμής η Ιαπωνία, της οποίας η υπουργός Περιβάλλοντος είναι η πρώτη που έφθασε, χτες, στη Βόννη και αναμένεται να δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου να στηρίξει την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με στόχο να απομονωθούν οι ΗΠΑ. Το θέμα αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν και στη σύνοδο της G7 στη Γένοβα, όπου οι Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν από τους Μπους και Κοϊζούμι, να επανεξετάσουν τη στάση τους.