Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λύση στις «εξετάσεις» του αγώνα

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Παιδείας Καρδίτσας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Ενιαίου Λυκείου

Η αναγκαιότητα να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες του εκπαιδευτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, επισημάνθηκε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Παιδείας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, Σερ. Τσιώνας και Αστ. Χαλάτσης. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου, τονίστηκε ότι φέτος στο Νομό Καρδίτσας, στη Β` Λυκείου, διαγωνίστηκαν συνολικά 841 μαθητές, εκ των οποίων 795 πέρασαν την τάξη και 46, ποσοστό 5,46%, έμειναν. Οσον αφορά στην πόλη, το ποσοστό αποτυχίας φτάνει στο 4,33%.

Οπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με πέρσι, αλλά τα φαινόμενα απατούν, καθώς τη σχολική χρονιά 1999 - 2000 είχαν διαγωνιστεί 923 μαθητές και πάρα πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να επιλέξουν τα ΤΕΕ, αφού δεν άντεξαν τη «λαιμητόμο» των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόσθεσαν ότι το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν υψηλότερο, αν δεν υπήρχε η ευεργετική διάταξη των πέντε μονάδων μεταξύ γραπτού και προφορικού, αν δεν καταργούνταν το τεστ δεξιοτήτων και αν δεν υπήρχε η γενίκευση του βαθμού 9,5, ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση, που κατακτήθηκαν από τους αγώνες του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Επισήμαναν, δε, ότι όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται από μαθητές, τόσο τα ποσοστά αποτυχίας θα μειώνονται, όπως συνέβη φέτος, στο Νομό Καρδίτσας, όπου σε σύνολο 786 μαθητών της Γ` Λυκείου, απορρίφθηκαν μόνο 5.

Και τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα μεγάλα θύματα είναι οι μαθητές, παιδιά οικογενειών με χαμηλό οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο και των κοινωνικών ομάδων που μειονεκτούν, οι οποίοι, ενώ δεν ευθύνονται, «πληρώνουν» τις πολιτικές της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, που θέλουν ένα καταρτίσιμο εργατικό δυναμικό, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χωρίς απαιτήσεις, ώστε να είναι άβουλο και εκμεταλλεύσιμο.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν, επίσης, και στις δυσβάσταχτες συνέπειες, που έχει η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, στα εισοδήματα των φτωχών και μεσαίων οικογενειών και επισήμαναν ότι το ΚΚΕ επιμένει ότι οι στοιχειώδεις όροι βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι η μείωση των μαθητών ανά τμήμα, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, η συνολική εκπαιδευτική παιδαγωγική παρέμβαση στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με την καθιέρωση του 12χρονου βασικού υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Και καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατεί συνέχεια στους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπογραμμίζοντας πως διαπιστώνεται για μια ακόμα φορά ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του νόμου 2525, ότι προβάλλει το δίκιο του αιτήματος για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, για αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, για καθιέρωση του 12χρονου υποχρεωτικού και δημόσιου σχολείου, με διαφορετικό περιεχόμενο και με σκοπό να προετοιμάζει ένα διαφορετικό τύπο ανθρώπου του αύριο, εντελώς διαφορετικό από εκείνον που διαμορφώνει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ