Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τακτική πλαγιοκόπησης των αγώνων από την κυβέρνηση

Ομολογεί ότι οι «βελτιωτικές» προτάσεις δεν αλλάζουν την ουσία της πρότασής της, την οποία φιλοδοξεί να φέρει στη Βουλή στις αρχές Μάρτη

Ο δήθεν «διάλογος» για το Ασφαλιστικό που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις ηγεσίες διάφορων επαγγελματικών ομάδων, όπως και τα κελεύσματα προς τα μπλόκα των αγροτών και συνολικά προς τους ασφαλισμένους να συρθούν σε διαπραγμάτευση με το αντιασφαλιστικό σχέδιο πάνω στο τραπέζι, είναι μέρος της σχεδιασμένης επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ομολογούν τα στελέχη της, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν πως κύριος σκοπός όλων των προτάσεων και των τακτικών ελιγμών είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας.

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του υφυπουργού, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»), όπου αναγνώρισε πως «η συζήτηση που κάνουμε εντός της χώρας με τους ενδιαφερόμενους φορείς δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με το πλαίσιο που έχουμε θέσει. Επομένως, όπως και από την αρχή έλεγα, αυτό που προσδιορίζουμε είναι ο τρόπος είσπραξης των εισφορών σε ένα πλαίσιο που πραγματικά μπορεί να εκτιμηθεί και να σταθμιστεί ως θετικό για την καλύτερη εισπραξιμότητα».

Κατά συνέπεια, οι δήθεν «βελτιωτικές προτάσεις» - όπως αυτές που παρουσίασε προχτές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές των επιστημόνων - δεν έρχονται σε σύγκρουση με το αντιασφαλιστικό σχέδιο, αλλά αποστολή τους είναι να κάμψουν τις αντιστάσεις που εκφράζονται, για να περάσει το αντιλαϊκό έκτρωμα στον πυρήνα του. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν παίρνει καμιά διόρθωση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη γραμμή άμυνας από την πλευρά του κινήματος, πέρα από το αίτημα για απόσυρσή του.

Επιπλέον, ο Τ. Πετρόπουλος επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως το νομοσχέδιο που τελικά θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, θα είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, αφήνοντας ορθάνοιχτη την παραπέρα χειροτέρευση της αρχικής κυβερνητικής πρότασης. Εξέλιξη που πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με βάση τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι, προς οριστική συμφωνία. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε θέσει ένα πλαίσιο στους δανειστές με την αρχική πρόταση, η οποία εκτιμάται στις συζητήσεις που κάνουμε και με βάση τα στοιχεία που δίνουμε ποσοτικοποιημένα. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτής της συζήτησης θα κρίνει και το οριστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όταν θα το εισάγουμε στη Βουλή».

Οσον αφορά το χρονικό σημείο που η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι «ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας ο οποίος δε θα ολοκληρωθεί μάλλον με τη συμφωνία, θα την προετοιμάσει όμως σε μεγάλο βαθμό και ελπίζουμε να μπορέσουμε να εισάγουμε μέσα στις αρχές του Μαρτίου το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό είναι πρόβλημα και θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες ώστε να έχουμε πραγματικά και μέσα στο Φλεβάρη ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Εξαρτάται βεβαίως και από τους δανειστές, αλλά πάνω από όλα εξαρτάται από το εσωτερικό της χώρας μας».

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει το άγχος της κυβέρνησης να τιθασεύσει τις λαϊκές αντιστάσεις και ταυτόχρονα αποδεικνύει τη δύναμη των αγώνων, οι οποίες αν μέχρι τώρα φρέναραν χρονικά την εισαγωγή του νόμου - λαιμητόμου στη Βουλή, κλιμακώνοντας την πάλη μπορούν να τον ενταφιάσουν οριστικά και μαζί τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης, κουαρτέτου και κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ