Από διαδήλωση τον Γενάρη στη Μαλαισία ενάντια στη Διειρηνική Συνεργασία |
«Η Διειρηνική Συνεργασία υπογράφηκε, αλλά μένουν ακόμα χρόνια διαπραγματεύσεων (να γίνουν)», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος με τον οποίο το «Ρόιτερς» ανήγγειλε χτες ότι έπεσαν οι τελικές υπογραφές των υπουργών των 12 χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού).
Η επίσημη τελετή υπογραφής έγινε χτες στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλάνδιας, Ουέλλινγκτον, και παρά τους πανηγυρισμούς πολλά δημοσιεύματα εστίαζαν στις δυσκολίες (ανάλογα με το πώς εκτιμά ότι ωφελείται κάθε μερίδα του κεφαλαίου) που θα συναντήσει η διαδικασία της οριστικής διαμόρφωσης της συμφωνίας, αλλά και η τελική επικύρωσή της σε όποιες χώρες χρειάζεται να εγκριθεί, π.χ. από τα κοινοβούλια. Ο ίδιος ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι τόνισε πως η υπογραφή είναι «ένα σημαντικό βήμα», ωστόσο η συμφωνία «δεν αποτελεί (ακόμα) παρά ένα κομμάτι χαρτί, για την ακρίβεια πάνω από 16.000 σελίδες χαρτιού, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «παζάρια» για την ΤΡΡ βεβαιώνουν πόσο βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί για την «κυριαρχία» στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ενδεικτική: «Η ΤΡΡ επιτρέπει στην Αμερική - και όχι σε χώρες όπως η Κίνα - να συντάξουν τους κανόνες του δρόμου του 21ου αιώνα, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια περιοχή τόσο δυναμική όπως αυτή της Ασίας και του Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «σήμερα οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου πολύ συχνά υπονομεύουν την αξία και θέτουν σε μειονεκτική θέση τους εργαζόμενους και τις εταιρείες μας... για να το θέσουμε απλά, η TPP θα δώσει ώθηση στην ηγετική μας θέση στο εξωτερικό...»
Με την ΤΡΡ δημιουργείται μια αγορά συνολικά 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι οικονομίες που σήμερα την απαρτίζουν αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.