Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Βυθίζεται» στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων

  • Κύπρος - Βρετανία υπέγραψαν «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας»
  • Αστικές «δεξαμενές σκέψης» σημειώνουν πως μια επανένωση θα συμβάλει στην προσέγγιση ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τι θέλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εξυπηρετεί η «λύση» του Κυπριακού που «μαγειρεύεται» εντατικά, αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο αρθρογραφία που εμφανίζεται στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» Ατλαντικό Συμβούλιο (με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ασχολείται συστηματικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής μας).

Σε πρόσφατη ανάλυση με τίτλο «τώρα είναι η ώρα να τεθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται πως η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στην προσέγγιση ΕΕ - ΝΑΤΟ και την από κοινού αντιμετώπιση π.χ. των σύγχρονων «προκλήσεων» για την «ασφάλεια». Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο έχουν αυξηθεί «τα κίνητρα για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ενεργειακές εταιρικές σχέσεις και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Επίσης η Τουρκία επιδιώκει μια διευθέτηση, η οποία θα αποτελέσει μια πολυπόθητη νίκη στην εξωτερική της πολιτική, εν μέσω των εντάσεων Αγκυρας - Μόσχας και της διάχυσης από τη συριακή σύγκρουση». Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «μια συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα για νέα επίπεδα συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ στους τομείς της Αμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και σε πολιτικά ζητήματα. Επίσης, θα ήταν ένα σημαντικό άνοιγμα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες μόλις άρχισαν να χαλαρώνουν, μετά από μια ρεαλιστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων από τη Συρία».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των κινδύνων που ξημερώνουν για το λαό της Κύπρου αλλά και όλης της περιοχής, δεδομένου του ότι η επανένωση του νησιού συνδέεται απευθείας με την επιτάχυνση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε μια περίοδο μάλιστα που πολεμικές μηχανές «ζεσταίνονται» πυρετωδώς.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί εύκολα από το «προκεχωρημένο φυλάκιο» που της εξασφάλισε η εισβολή του 1974, όπως επιβεβαίωσε αυτή τη φορά ο Τούρκος «πρέσβης» στα Κατεχόμενα, Ντεργιά Κάνμπαϊ. Σε δηλώσεις του που κυκλοφόρησαν ευρέως χτες είπε ότι «σήμερα, δημιουργείται μία γεωγραφική ομοσπονδία με δύο περιφέρειες, δύο λαούς και δύο κυριαρχίες». Πρόσθεσε ότι «οι δύο κυρίαρχες περιοχές θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν ενιαία κυριαρχία στο διεθνές πεδίο» και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην ...αγνοήσουν το γεγονός ότι «δίπλα στο δικό τους ιδρυτικό κράτος υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος και ένας ξεχωριστός λαός, των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να βρίσκονται σε κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τους Ελληνοκύπριους. Ακόμη, καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία μιας συμβιβαστικής λύσης και της διαδικασίας του πάρε-δώσε».

Στο μεταξύ, χτες, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, επρόκειτο να έχουν επαφές στην έδρα της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντικείμενο των συναντήσεων θα ήταν η διαδικασία εναρμόνισης της «βόρειας» πλευράς με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και το «οικονομικό κόστος» από τη συμφωνία, πτυχή που αφορά ουσιαστικά τη δρομολόγηση αναδιαρθρώσεων που θα φορτωθούν στις πλάτες του κυπριακού λαού για να καταστεί η «λύση» βιώσιμη και για να προσελκυστούν επενδύσεις στην ενωμένη Κύπρο.

«Στρατιωτική συνεργασία» με τη Βρετανία

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας (ΥΠ.ΑΜ.) Χρ. Φωκαΐδης στη Βρετανία (η πρώτη Κύπριου ΥΠ.ΑΜ. στη Βρετανία), όπου επιβεβαιώθηκε ότι το Λονδίνο αναζητά νέους τρόπους να διασφαλίσει (και γιατί όχι να επεκτείνει) τα πλεονεκτήματα που χρόνια είχε ως «εγγυήτρια δύναμη».

Μετά από συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Φάλον, υπογράφηκε «Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας». Για το περιεχόμενό του δεν υπήρξε ακριβής πληροφόρηση. Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονταν γενικόλογα σε «δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας» αλλά και «επιχειρησιακής φύσης», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι στη συνάντηση των δυο υπουργών συζητήθηκαν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και της ενεργειακής ασφάλειας, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων «ασύμμετρων απειλών», ενώ ο Φωκαΐδης δέχτηκε και τα βρετανικά συγχαρητήρια για τη συμβολή στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (βλ. βομβαρδισμούς Συρίας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ