Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βόιτσεκ» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το έργο «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, στο Βασιλικό Θέατρο.

Ενα έργο για τους καταπιεσμένους και αδικημένους. Ενα έργο για τον έρωτα μέχρι το φόνο και την αυτοκτονία. Ενα έργο με πολλαπλά ανεβάσματα σε όλον τον κόσμο, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο (δέκα ταινίες), για την όπερα (Αλμπαν Μπεργκ), για κόμικ, που ο ήρωάς του αποτέλεσε έναν «ήρωα αρχέτυπο», «προφήτη μιας στρατιάς κολασμένων που επελαύνει μέσα στον εφιάλτη του μέλλοντός μας».

Το έργο - σταθμός του γερμανικού θεάτρου που, αν και γράφτηκε το 1836, επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνικά - κοστούμια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, μουσική του Μίνου Μάτσα και δραματολογία της Λουίζας Αρκουμανέα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που παρουσιάζεται σε ενιαία παράσταση ολόκληρο το αυθεντικό κείμενο του «Βόιτσεκ», δηλαδή και τα τέσσερα σχεδιάσματα του Μπίχνερ.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 15 ετών.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νεφέλη Ανθοπούλου, Αννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρίστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Νίκος Πολοζιάνης, Τάσος Ροδοβίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Μουσική επί σκηνής παίζουν οι ηθοποιοί: Νεφέλη Ανθοπούλου (πιάνο), Γιώργος Κολοβός (κιθάρα), Ευγενία Πανταζόγλου (κλαρινέτο), Νίκος Πολοζιάνης (κιθάρα), Τάσος Ροδοβίτης (ντραμς), Ορέστης Χαλκιάς (μπάσο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ