Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «κόκκινων γραμμών»

Τα περί «κόκκινων γραμμών» ανασύρει ξανά η κυβέρνηση, καθώς ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Ειδικά στο Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει συχνά - πυκνά σε συνεντεύξεις του τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας στο ζήτημα της παραπέρα μείωσης των κύριων συντάξεων και της άρνησης της κυβέρνησης να τη δεχτεί. Βέβαια, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πλέον γνώση για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, «κόκκινη γραμμή» ήταν η κατάργηση των μνημονίων μ' ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά ακόμα κι αν τελικά δε γίνουν τώρα οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα μειωθεί κι άλλο, αφού οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι ένα το κρατούμενο. Επομένως, ας αφήσει τις γαλιφιές και τα ψέματα η κυβέρνηση. Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα αν ευοδωθούν τα αντιασφαλιστικά της σχέδια και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ομολογία...

«Μπορεί η πολιτική μας άποψη να ήταν πιο κοντά στις απόψεις του κ. Μεϊμαράκη, με την έννοια αυτού που λέμε Κεντροδεξιά κανονική, πλην όμως η τελική επιλογή του κόσμου της ΝΔ (σ.σ. εννοεί τον Κ. Μητσοτάκη) διαμορφώνει συνθήκες πιο σημαντικού ξεκαθαρίσματος των πολιτικών απόψεων άρα και μιας "υγιούς" πόλωσης». Δεν είχαμε ακούσει έτσι ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ΝΔ, ωστόσο η είδηση σε αυτήν τη φράση βρίσκεται αλλού. Τι λέει με απλά λόγια ο Ν. Βούτσης; Οτι οι εξελίξεις στη ΝΔ βολεύουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για να στήσουν ένα ακόμα ψευτοδίλημμα και ένα δίπολο στη λογική: «Αριστερά - Δεξιά, Πρόοδος - Συντήρηση κ.λπ. κ.λπ.» Κι αυτό για να στήσουν νέες παγίδες και να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά το λαό.

«Οποιος δεν είναι μαζί μας... »

Στο αλήστου μνήμης «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» ή «όποιος δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ είναι με τη δεξιά», καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια και οργή που προκαλεί στο λαό η πολιτική που εφαρμόζει. Ετσι, χτες, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο «Star Channel», απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο, με το δέλεαρ των «καλύτερων λύσεων» που μπορεί δήθεν να εξευρεθούν. Εννοείται, πάντα εντός του πλαισίου που απειλεί με ξεκλήρισμα τους φτωχούς αγρότες. Είπε ότι «είναι απαραίτητο να γίνει διάλογος με την κυβέρνηση, γιατί υπάρχει περιθώριο να βρεθούν καλύτερες λύσεις». Στην περίπτωση που οι αγρότες απορρίψουν τα κυβερνητικά κελεύσματα ο Π. Ρήγας προειδοποίησε ότι, τότε, «διευκολύνουν τα σχέδια των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων». Δεν στηρίζουν, δηλαδή, την κυβέρνηση προσερχόμενοι στο διάλογο, άρα στηρίζουν όσους αυτή καταδεικνύει ως αντιπάλους της, αν και στην πραγματικότητα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και μοιράζονται κοινούς στόχους.

Είχε προηγηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, που αν και αναγνώρισε ότι το αγροτικό κίνημα έχει πείρα, εντούτοις του καταλόγισε ότι δεν βλέπει τις δυνάμεις που έχουν παρεισφρήσει στις γραμμές του και προκαλούν αναταραχή, προπηλακίζοντας κυβερνητικά στελέχη, κάτι που δεν τιμά τον αγώνα τους, όπως είπε... Κάτι θυμίζει κι αυτή η προπαγάνδα απ' τα παλιά, ε;

Προς Γ. Καλαϊτζή (Εφ. Συντ)

Αγαπητέ κ. Γ. Καλαϊτζή,

Ισως δε γνωρίζετε ότι εδώ και καιρό έχουμε καταργήσει τις λειψανοθήκες στα εν λόγω νεκροταφεία, αφού έχουμε γίνει οπαδοί της καύσης (αποτέφρωσης) των νεκρών.

Τη διευκρίνιση ας την πάρετε υπόψη για τα επόμενα σκίτσα σας.

Καλή υγεία

Θράσος δίχως όρια

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση» της Πέμπτης, με την οποία «οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα, παρεμβαίνοντας αγωνιστικά για την προάσπιση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού Συστήματος». Καταγγέλλει, ακόμα, τις «νεοφιλελεύθερες επιλογές που κυριολεκτικά βούλιαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία» και τις δυνάμεις εντός και εκτός χώρας, οι οποίες «ακόμα και σήμερα επιμένουν στην ίδια συνταγή και προτείνοντας νέες μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών». Το θράσος τους δεν έχει όρια. Αν δεν το έχουν καταλάβει, η αυριανή απεργία και οι αγώνες στα αγροτικά μπλόκα έχουν για κεντρικό τους αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο κάνει ό,τι ακριβώς έκαναν και τα προηγούμενα: Μειώνει παραπέρα τις συντάξεις και ενισχύει την αποδόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανοίγοντας το δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητικό να χαιρετίζει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όχι μόνο συκοφαντεί τα αγροτικά μπλόκα, ταυτίζοντας με «ακροδεξιούς» όσους δεν αποδέχονται τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης, αλλά επιπλέον έχει αναλάβει και ρόλο «μεσάζοντα» για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και να συρθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στο διάλογο για το πόσα θα χάσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ