Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνει την «κρησάρα» για τους πρόσφυγες

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη χτεσινή σχετική συζήτηση

Στη συζήτηση για το Προσφυγικό και τη Σένγκεν παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η συζήτηση για τη Σένγκεν και την Ελλάδα αποτελεί μοχλό της ΕΕ για πιο αποφασιστική εφαρμογή μέτρων καταστολής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ξεδιάλεγμα των αναγκαίων για τα μονοπώλια προσφύγων. Δεν αποφασίζετε να "επιστρέφουν", όπως λέτε. Τους απελαύνετε πίσω στην κόλαση των πολέμων που η ίδια η ΕΕ και οι σύμμαχοί της δημιούργησαν και οξύνουν. Τα "ευρωπαϊκά σύνορά" σας σημαίνουν γκριζάρισμα συνόρων στο Αιγαίο.

Τα τείχη ορθώνονται με τη Σένγκεν σε ισχύ και έτσι φουντώνουν τα κυκλώματα διακινητών, ενώ κατάσχονται οι τελευταίες οικονομίες των προσφύγων, αποθρασύνοντας τις φασιστικές ορδές.

Η Σένγκεν δεν καταργεί τους ελέγχους, αλλά τους επεκτείνει ηλεκτρονικά, με βιομετρικά στοιχεία και φακέλωμα. Είναι η εφαρμογή των διατάξεων 19 και 26 της Σένγκεν, που επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους, με τον ορατό κίνδυνο να εγκλωβιστούν μαζικά χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Είναι άμεση ανάγκη η απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους κι οι λαοί να εντείνουν την πάλη τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά».

Κατά τ' άλλα, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώθηκε η υποκρισία της ΕΕ και όσων στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, ενώ περίσσεψαν τα ευχολόγια για την προστασία των προσφύγων. Χαρακτηριστικά, ο επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας μικρή πρόοδο στις χώρες της πρώτης γραμμής (ουσιαστικά Ελλάδα και Ιταλία), κάλεσε σε ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ στήριξε την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία, δηλαδή τα 3 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί έως το 2017. Επίσης, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται τη Συνθήκη Σένγκεν και στα σχέδιά της δεν είναι η αποπομπή κάποιας χώρας. Βεβαίως, η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη Σένγκεν αντανακλά υπαρκτές αντιθέσεις στη λυκοσυμμαχία και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την πιθανή νέα αναδιάταξη, με σειρά συμβιβασμών στην ίδια την ΕΕ (μέρος, άλλωστε, αυτού του παζαριού είναι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ