Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ - ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΙΡΑΝ
Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

Οι προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν, το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τα χρέη των ΕΛΠΕ προς την ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Α. Ζαμανίνια. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νέος Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα, συνοδευόμενος από στελέχη της ιρανικής πρεσβείας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Γ. Αϋφαντής κ.ά.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τη συνάντηση απασχόλησαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, μετά την άρση του εμπάργκο της ΕΕ κατά του Ιράν και «στη βάση των ιδιαίτερα φιλικών διμερών σχέσεων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης». Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους εδώ και καιρό ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται, η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε χτες τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας, τόσο στο οικονομικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Ο δε Ελληνας υπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους» και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Στη συνέχεια, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC, όπου συζητήθηκαν οι οικονομικές εκκρεμότητες των ΕΛΠΕ προς τη NIOC, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την επιβολή του εμπάργκο και του παγώματος των ιρανικών τραπεζικών λογαριασμών σε δυτικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ