Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12342


ΜΠΛΟΚΟ αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική

Στον Κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ενα ισχυρό μπλόκο με χιλιάδες τρακτέρ έστησαν χτες στον Κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό έξω από τη Λάρισα, οι μικρομεσαίοι αγρότες των νομών της Θεσσαλίας. Το μπλόκο οργανώθηκε από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και θ' αποτελέσει βασικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς, κέντρο του συντονισμένου αγώνα που αποφάσισε μέσα από πλατιές συσκέψεις η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας δείχνει ότι ο αγώνας, που ξεκίνησε εδώ και μήνες, κλιμακώνεται με τους καλύτερους οιωνούς.

  • Στο μπλόκο της Νίκαιας θα καταλήξει το συλλαλητήριο, που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενάντια στην αντιασφαλιστική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα «εφόδια» της κυβέρνησης

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν ήδη στο Νταβός για επαφές και συναντήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από το Μαξίμου εκδόθηκε ένα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο: «Τα εφόδια του πρωθυπουργού στο Νταβός». Σε αυτό το σημείωμα, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα γίνεται αναφορά στα εξής: «Αύξηση των φορολογικών εσόδων (...) μείωση των επιστροφών φόρων. Βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα. Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016. Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ». Αυτά, λοιπόν, εμφανίζονται ως εφόδια και επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με αυτά τα εφόδια στη φαρέτρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Νταβός.

Πράγματι, η κυβέρνηση αύξησε τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης που μειώνει το μισθό, όλα τα χαράτσια που πλήρωσαν και πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Πράγματι, επέστρεψε λιγότερα χρήματα στα λαϊκά νοικοκυριά μέσω της επιστροφής φόρου, αφού με τους νέους υπολογισμούς τα πήρε κι από εκεί, από τα λαϊκά στρώματα. Είναι αλήθεια ότι αύξησε τα έσοδα από την ΕΕ, μόνο που αφορούν χρήματα που διοχετεύονται κυρίως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τη στήριξη της κερδοφορίας τους.

Με λίγα λόγια, αυτά που εμφανίζει η κυβέρνηση ως εφόδια, είναι εφόδια και παρακαταθήκη για το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να προσδοκά καλύτερες μέρες, που θα έρθουν μέσα από τα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό δείχνει η κυβερνητική πορεία, αυτό δείχνουν οι ύμνοι των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες για το - μέχρι στιγμής - κυβερνητικό έργο. Σε αυτά τα ...«εφόδια» συμπεριλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, που σαρώνει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το Εργασιακό που θα ακολουθήσει, το νέο Φορολογικό που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης - εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Και βέβαια «εφόδια» θεωρούνται όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που μέχρι τώρα έχουν θεσπιστεί από αυτήν και τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση επιχαίρει για όλα αυτά που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Και τα εκθέτει με περηφάνια στα «γεράκια των αγορών», όπως έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι βγάζει όλη τη βρώμικη δουλειά και με το παραπάνω, ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία στο να υλοποιεί την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ότι είναι ο πιο επιμελής μαθητής στα θρανία της άρχουσας τάξης. Αυτές τις μέρες, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, νέοι σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κινητοποιούνται για να ακυρώσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, για να ακυρώσουν ένα από τα βασικά της «εφόδια». Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος, το μόνο πραγματικό εφόδιο για το λαό σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Σύννεφα» και αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

ΣΕΛ.  10
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Διαφημίζει τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησής του

ΣΕΛ.  8   -   9
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org